Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 18 januari 2018

Goirle ondertekent samenwerking met Bat voor reductie restafval

Het Bat gaat de komende vier jaar in Goirle de ambitie van de gemeente uitvoeren: maximaal 60 kilo restafval per inwoner.

IMG_9937.jpgWethouder Berend de Vries (gemeente Tilburg) en rechts wethouder Harry van de Ven (Gemeente Goirle).

Het Brabants Afval Team (Bat) blijft inzamelen bij de gemeente Goirle en gaat er tevens voor zorgen dat het restafval met ongeveer de helft van het huidige niveau afneemt. De afgelopen vier jaar werkte het Bat, onderdeel van de gemeente Tilburg, al bij de gemeente Goirle als inzamelaar voor restafval en gft. Die overeenkomst liep afgelopen december af. De gemeenteraad stemde afgelopen augustus in met de vestiging van het alleenrecht voor onbepaalde tijd.

Als vervolg daarop is nu een overeenkomst afgesloten waarin de details van de samenwerking verder zijn uitgewerkt. De komende vier jaar wordt tussen de gemeenten intensiever samengewerkt dan de afgelopen vier jaar. De raad van de gemeente Goirle heeft eerder plannen vastgesteld om veel minder restafval in te gaan zamelen. De eerste stappen naar een betere afvalscheiding zijn sinds vorig jaar gezet. In 2021 wil Goirle nog 60 kilo restafval per inwoner inzamelen, tegenover de 220 kg per inwoner in 2014 en 199 in 2015. Afgelopen juni is de gemeente gestart met een gewijzigde inzameling van huishoudelijk afval en wordt pmd aan huis opgehaald. Tevens worden huis-aan-huis de containers voor papier, gft en restafval geleegd. Afgelopen jaar is het volume afgenomen tot 120 kilo per inwoner.

Voor de verdere reductie gaat de gemeente Goirle gebruik maken van de praktijkkennis en flexibiliteit van Bat voor een kostendekkend en transparant tarief. "We zijn blij met deze bekende en betrouwbare partner", zegt wethouder Van de Ven. "We gaan de samenwerking met de gemeente Tilburg vol vertrouwen aan". Ook de Tilburgse wethouder Berend de Vries is enthousiast over de verlenging van de samenwerking: "We stellen onze kennis op het gebied van afvalinzameling en -verwerking graag beschikbaar voor andere gemeenten. De samenwerking beviel ons goed en we zijn dan ook blij om ook de komende vier jaar de diensten van het Brabants Afval Team voor de gemeente Goirle in te mogen zetten".

Meer weten over BAT, Brabants Afval Team?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website