Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 07 maart 2007

GP Groot bestaat 90 jaar

De in 1917 opgerichte kolenhandel G.P. Groot viert dit jaar haar 90e verjaardag. Het bedrijf heeft niets meer met kolen, maar doet nu tal van uiteenlopende activiteiten.

Zoals het aannemen van civiele en milieukundige projecten, sloopwerken, afval inzameling en recycling, brandstoffenhandel, de exploitatie van Texaco-tankstations en advies op het gebied van civiel tot milieu en landmeetkundige activiteiten. Bij GP Groot werken circa 550 mensen. Vooral de samenwerking met HVC heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Het jubileum wordt vooral intern gevierd.
In de afgelopen jaren is GP Groot autonoom flink gegroeid en zijn strategische samenwerkingsverbanden en joint-ventures aangegaan. De directie verwacht dat GP Groot steeds meer een ‘voorwaarden scheppende eenheid' wordt. Bedrijfsonderdelen zoals Sortiva, HB Adviesbureau, Eco support, PCC, Boha en Post, krijgen ruimte om zelfstandig te opereren en groeien. GP Groot BV is hoofdzakelijk actief in de regio's Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland.

Energieboulevard
De succesvolle samenwerking met buurman HVC (Huisvuilcentrale) op het gebied van recyclingactiviteiten via Sortiva is uniek en biedt grote kansen. Algemeen directeur Marcel Wester: "Op het gebied van recycling maken we een enorme schaalvergroting door. In het afgelopen jaar verwerkte Sortiva 650.000 ton afval. Dat hadden we als GP Groot alleen nooit gerealiseerd. Als je die lijn naar de toekomst doortrekt, liggen er volop nieuwe commerciële uitdagingen." De samenwerking geeft tevens mogelijkheden voor alternatieve energie uit afval en het optimaal benutten van stortgas. Met de herinrichting van de stortplaats komt er ook ruimte voor windmolens. Wester: "Voor het aangrenzende tankstation TWC Boekelermeer onderzoeken wij de uitbreiding van ons dienstenpakket met alternatieve brandstoffen. Met al deze innovaties in het verschiet gaat het aan de Boekelerdijk uiteindelijk een energieboulevard worden. Deze activiteiten koppelen onze onderdelen ‘brandstoffen' en ‘afval' aan elkaar en dat is een belangrijke binding."

Bedrijfsonderdelen
Elk bedrijfsonderdeel van GP Groot werkt zelfstandig en heeft haar eigen specialisaties, maar zij kan maximaal profiteren van onderlinge samenwerking en krachtenbundeling. Regelmatig worden werkzaamheden samen aangepakt. Een voorbeeld van onderlinge samenwerking is de levering, plaatsing, lediging, reiniging en onderhoud van bijvoorbeeld ondergrondse afvalinzamelsystemen.

Meer weten over GP Groot inzameling en recycling bv?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website