Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 05 maart 2008

Utrecht vervangt stalen ADR palletboxen door kunststof

De gemeente Utrecht gaat haar stalen IBC's in het Chemisch Afval Depot vervangen door palletboxen van kunststof.

De operatie is het vervolg op een proef van een jaar waarin een deel van de IBC's al werden vervangen. Kunststof palletboxen zijn lichter dan stalen, hierdoor kan er meer in vrachtwagens geladen worden. Bovendien is de handling van de palletbox in lege toestand voor de medewerkers arbo-technisch veel beter, zo is de ervaringsconclusie na de proef van een jaar. De overschakeling op kunststof palletboxen is eenvoudig, omdat ze uitstekend stapelen, onderling en met de metalen variant.
Na 5 jaar moet iedere UN keur bak herkeurd worden. Kunststof palletboxen kunnen na 5 jaar niet meer gebruikt worden als UN keur bak, maar zijn nog breed inzetbaar voor andere inzamelingsdoeleinden, zoals WEEE. Daarnaast is kunststof ook nog eens makkelijker te repareren. De kunststof palletbox heeft hiermee een langere levenscyclus en dat tegen een lagere kostprijs.
De kunststofbakken worden geleverd door de firma Engels, die speciaal voor het vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen een lijn ADR/UN palletboxen heeft. Deze zijn getest door het BVI (Belgisch Verpakkings Instituut) en hebben de nodige papieren gehaald voor gevarenklasse 2. Naast de standaard uitvoering, die per honderden geleverd worden aan SITA Suez in Frankrijk, heeft Engels ook de mogelijkheid om tot verschillende klantspecifieke uitvoeringen te komen. Dat is wat de gemeente Utrecht wilde. Voor het Chemisch Afval Depot moest een UN keur palletbox komen die 100 mm hoger is dan de standaard van Engels. De vorm van de zijwanden is ook iets anders, waardoor de binnenmaten groter zijn (de lengte en breedte buitenwerks bleven gelijk). Hierdoor nam de inhoud ten opzichte van de standaard met 25 procent toe.

Meer weten over Engels Logistiek BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website