Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 06 mei 2010

In huis ontwikkeld vergistingsprocédé uiterst succesvol

Attero aan kop met vergisting gft

Attero wil volop investeren in het vergisten van groente, fruit- en tuinafval (gft). De combinatie van energieopwekking en compostering is een veelbelovende, weet 's lands grootste gft-verwerker uit de kersverse ervaringen met zijn vergistingsinstallatie in Venlo. Met vergisten openen zich nieuwe kansen voor gemeenten met klimaatambities om een hoge CO2-prestatie uit gft te realiseren.

De ‘Groene Kracht van Venlo’, zoals de vergistingsinstallatie van Attero inmiddels liefkozend genoemd wordt, mag zich zelfs in Europese belangstelling verheugen. Eind februari bracht een Brusselse delegatie met Europarlementariër José Manuel Fernandes een bezoek aan de installatie. De Portugees is rapporteur voor ‘Biologisch Afvalbeheer’ in het Europees Parlement en actief betrokken bij de komst van de Biowaste Directive. Deze richtlijn moet de gescheiden inzameling en verwerking van gft-afval in de EU-landen gaan regelen. De weg ernaartoe is nog lang, maar Fernandes laat zich graag overtuigen van de mogelijkheden die inzamelen en verwerken van organische reststromen biedt. De Europese politicus was onder de indruk van de uiterst voortvarende en efficiënte wijze waarop in Venlo voorafgaand aan het composteerproces biogas wordt gewonnen door het gft te vergisten. “We hebben de heer Fernandes snel voor onze visie kunnen winnen”, blikt manager Bioconversie John van Haeff van Attero op het bezoek terug.
De plannen om in Venlo energie uit gft-stromen te winnen dateren uit 2006. Een fase van haalbaarheidsstudies en proefprojecten mondde uit in de eind 2009 in gebruik genomen gft-vergister. De bestaande tunnelcompostering is geïntegreerd met een tien meter hoge bioreactor waarin methaangas wordt geproduceerd uit het organisch rijke percolaat dat eerder in overdekte tunnelcompartimenten met hydrolyse van het gft is verkregen. In een WKK-installatie wordt met het methaangas stroom en warmte geproduceerd. De warmte wordt gebruikt om het proces op temperatuur te houden. De opgewekte stroom gaat naar het openbare elektriciteitsnet. Het doel is jaarlijks 6,5 miljoen kilowattuur aan groene stroom te produceren, vergelijkbaar met het verbruik van minstens 1500 huishoudens. “Met het vergisten van gft openen zich nieuwe mogelijkheden voor een nog hogere CO2-reductie uit composteren. We hebben bovendien een innovatieve en onderscheidende technologie ontwikkeld, dus dat is veelbelovend”, zegt Van Haeff.

Attero Compost schema Venlo

Kwaliteit
Naast de groene energie die wordt opgewekt, blijkt de techniek ook de compost zelf beter van kwaliteit te maken. Het hydrolyseproces versnelt het afbraakproces, waardoor er een stabieler product ontstaat. Bovendien spoelen met het percolaat zouten uit. De compost krijgt daarmee de kwaliteit van veenvervanger. Veen wordt beschouwd als langcyclische koolstof en besparing daarop geldt als emissiereductie. In Ierland, Rusland en de Baltische Staten verdwijnen vele meters hoogveen voor de productie van potgrond. “Met ons vergistingsprocedé ontstaat niet alleen een kwalitatief betere compost, als veenvervanger levert de met vergisting verkregen compost een extra CO2-reductie per ton gft op”, vat Van Haeff samen. De combinatie van vergisten en composteren en de toepassing van compost in de potgrondindustrie hebben een potentie van 300 kilogram CO2-equivalent emissiereductie per ton gft.
Van de 1,5 miljoen ton gft die jaarlijks in ons land vrijkomt, wordt op dit moment 200 duizend ton vergist. Met de huidige maatschappelijke roep om duurzaamheid en de inspanningen van marktpartijen als Attero zal dat aandeel binnen vijf jaar uitgroeien tot één miljoen ton, voorspelt Van Haeff.

Marktleider
Regiodirecteur Zuid Frans Föllings van Attero verwacht dat de ontwikkeling van de vergistingstechnologie door Attero gemeenten zal prikkelen de scheiding van gft nog actiever te bevorderen. Ook voorziet Föllings dat gemeenten met hun klimaatambities in toenemende mate voor de optie van vergisten zullen kiezen in hun tenders voor nieuwe verwerkingscontracten van gft. “Wij bieden gemeenten een extra stap aan in het verwerkingsproces van gft. Een nieuw proces met een aanzienlijke milieuwinst. Zij kunnen deze innovatie een impuls geven door hier in hun bestekken rekening mee te houden.”
Föllings kondigt aan dat Attero van plan is fors te investeren in vergisten. “We hebben naast Venlo vijf potentiële locaties op het oog. Daarmee kunnen we tot marktleider uitgroeien.” Ook onderzoekt Attero of andere organische stromen dan gft voor vergisting in aanmerking komen, zoals reststromen uit de agrarische sector en de industrie. Een ontwikkeling die naadloos aansluit op de strategie van Attero om zich als innovatieve producent van groene stroom te profileren. “Innovatie en duurzaamheid behoren tot onze kernwaarden”.
De vergaande ambities van twintig procent duurzame energie in 2020 die ons kabinet heeft gesteld, moeten met zonne- en windenergie en biomassa worden gerealiseerd. Föllings: “Het aandeel biomassa krijgt daarin zonder twijfel de grootste rol toebedeeld, anders worden de gestelde doelen zeker niet gehaald. Van de biomassa van eigen bodem ligt het grootste potentieel bij afvalstromen”. Wat door recent onderzoek van Agentschap NL (voorheen SenterNovem) wordt bevestigd. Volgens de uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Vrom, die jaarlijks de voortgang van duurzame energie in ons land meet, is gft een belangrijke afvalstroom die nog aanzienlijk verder kan worden ontwikkeld. “Reden om volop in te zetten op vergisting”, concludeert Föllings.


Vakblad Afval! april 2010 (nummer 3)