Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 07 december 2006

Tomra: fabrikant en leverancier van Orwak afval- en balenpersen

'Helping the world recycle': dat is het motto van Tomra, het van oorsprong Noorse bedrijf, actief in ruim 45 landen en met een Nederlandse vestiging in Apeldoorn.

filename.jpgHet emballage-innamesysteem van Tomra: wie kent ze niet?
Tomra wil een positieve bijdrage leveren aan het milieu en doet dat vanuit vier business units: Emballage-innametechnologie, Materiaalverwerking, Industriële procestechnologie en Ontwikkeling nieuwe markten. De eerste twee units begeven zich op de markt van statiegeld op PET-flessen en glazen flessen, de laatste twee richten zich op het inzamelen en verwerken van niet-statiegeld materialen.

 

Het basisproduct van Tomra is het emballage-innamesysteem, dat bij meer dan 3600 supermarkten in Nederland te vinden is. De automatische Recycle Centers (TRC) verwerken en transporteren intern de diverse materialen. Daarnaast heeft Tomra bedrijven in afvalherkenning en sorteersystemen voor materiaalrecycling (Titech en CommoDaS) en voor materiaalverkleining en het persen tot balen (Orwak, Morinders en Presona).

Service is belangrijk bij Tomra. Meer dan 27 technici staan dagelijks klaar voor serviceverlening in de Benelux. Voor eerstelijnsondersteuning is bovendien de helpdesk zes dagen per week geopend. En natuurlijk beschikt Tomra over een professioneel installatieteam dat de apparatuur van de Tomra, Orwak en Morinders gebruiksklaar maakt.

 

filename.jpgHet kantoor van Tomra in Apeldoorn.
Nieuwe ontwikkelingen: Tomra Recycle Centers

Met de ontwikkeling van innametechnieken voor materialen zonder statiegeldregeling richt Tomra zich op nieuwe markten. Hoofddoel is het aanbieden van een volledig geautomatiseerd recycle-innamesysteem, waarbij lage kosten en onderhoudsvriendelijkheid hoog in het vaandel staan.
Tomra heeft recentelijk twee belangrijke initiatieven ontwikkeld in niet-statiegeldmarkten, te weten in Engeland en Japan. In Engeland heeft Tomra samen met de toonaangevende retailer Tesco zes recyclecenters buiten de Tesco-winkels geplaatst: de Tomra Recycle Centers (TRC's). Inmiddels heeft dit geleid tot een opdracht voor de plaatsing van 150 van deze TRC's. Soortgelijke initiatieven worden ook ontwikkeld in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland.
In Japan heeft Tomra, samen met de Sumitomo Onderneming, een groot Japans handelshuis, permanente innamestations geplaatst bij deelgemeenten in Tokio. De respons van de consumenten is zeer positief en er worden op grote schaal flessen en blikjes ingenomen.

Balenpersen: Orwak, Morinders en Presona

filename.jpgDe Orwak 5030, overigens ook te leveren conform de door de Koninklijke Marine gestelde eisen.
In 2005 heeft Tomra de Orwak Groep overgenomen, een bedrijf dat afvalverwerkingssystemen ontwikkelt. Door het afval te compacteren wordt veel opslagruimte bespaard en komen de vervoers- en ledigingskosten lager uit! De dochterondernemingen van Orwak Groep zijn AB Orwak, AB Morinders (beide actief in de markt van de kleinschalige handel en industrie) en Presona AB (meer gericht op de grote industriële oplossingen). De Orwak Groep wordt, met wereldwijd meer dan 50.000 geïnstalleerde balenpersen, beschouwd als marktleider op het gebied van balenpersen. Sinds 2006 verzorgt Tomra Systems de verkoop en service in Nederland. Zie ook www.orwak.com .

Industriële procestechnologie

Industriële procestechnologie is de business unit die bijdraagt aan meer efficiëntie en minder kosten van de recyclesystemen voor niet-statiegeldmateriaal. Dan hebben we het dus over het overgrote deel van 's werelds recycling- en inzamelinfrastructuur. Tomra stapte in deze markt na de overname van TiTech Visionsort (Noorwegen) in 2004, de Orwak Groep AB (Zweden) in 2005 en CommoDaS (Duitsland) in 2006 en biedt daarmee geavanceerde technologische apparatuur. TiTech's optische sorteersystemen stellen grote recyclebedrijven in staat om een groter volume tegen lagere kosten en met meer precisie te verwerken dan traditionele oplossingen. (zie ook www.titech.no)
Met gevarieerde technieken (röntgen, kleurenlijn-scan, camera's, metaalsensoren) verwerken de oplossingen van CommoDaS snel en nauwkeurig metalen, glas, bouwpuin, elektronisch afval, slak en ander afval. (zie ook www.commodas.com )

**************************************************************************
Voor meer informatie: Tomra Systems BV, telefoon: 055 - 599 88 44, internet: www.tomra.com.

**************************************************************************


Vakblad Afval! november 2006 (nummer 8)


Auteur: C. van de Haar