Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 25 juni 2009

Eén compostkeurmerk van BVOR en VA

De Branchevereniging Organische Reststoffen (BVOR) en de Vereniging Afvalbedrijven (VA) hebben hun afzonderlijke branchekeurmerken verenigd tot één nieuw keurmerk compost.

Met de aanbieding van het eerste exemplaar van de nieuwe Beoordelingsrichtlijn Branche Eigen Certificaat Compost aan de voorzitter van de BVOR, Léon Frissen, werd op 13 mei, tijdens de Algemene Ledenvergadering van de BVOR, het startsein gegeven voor één Nederlands certificaat compost.
Gecertificeerde compost zal vermarkt worden onder de naam Keurcompost. Binnenkort wordt een start gemaakt met de website www.keurcompost.nl. Hierop wordt de Beoordelingsrichtlijn gepubliceerd, met namen, adressen en logo's van gecertificeerde bedrijven.
Vandaag is overigens de landelijke demodag van de BVOR, met als titel 'Compost = meerwaarde'.

Nieuw
Nieuw is dat monstername van compost nu ook gedaan moet worden door een externe onafhankelijke monsternemer. De audits van gecertificeerde bedrijven gebeurden altijd al door onafhankelijke Certificerende Instellingen. Ook nieuw is een indeling in klasse I en klasse II compost op basis van het gehalte aan zichtbare verontreinigingen. Voor het eerst is ook de analysefrequentie van zware metalen en verontreinigingen hoger naarmate het gemiddelde resultaat van een bedrijf dichter bij de norm ligt.
De essentie van het nieuwe keurmerk is dat een bij de BVOR en/of de VA aangesloten bedrijf een product (compost) levert dat aan bepaalde, vastgelegde kwalificaties voldoet. Het productkeur waarborgt dat de compost voldoet aan de Meststoffenwet en een aantal landbouwkundige en fytosanitaire eigenschappen.

Eén beoordelingsrichtlijn
Het document waarin de richtlijnen staan, vervangt het Handboek productkeur en de Beoordelingsrichtlijn voor groencompost van de BVOR en de BRL voor GFT-compost van de VA. Voortaan is er dus voortaan nog maar één beoordelingsrichtlijn voor zowel groen- als gft-compost.
De BVOR en de VA hebben de afgelopen tweeënhalf jaar gezamenlijk en zoals ze zelf zeggen 'in goede harmonie' gewerkt aan de totstandkoming van een nieuw certificaat voor compost. Beide verenigingen hadden reeds enige tijd de beschikking over een eigen certificaat. De nieuwe Meststoffenwet maakte het noodzakelijk dat beide certificaten aangepast werden aan de meest recente regelgeving. Van deze gelegenheid is door beide verenigingen gebruikgemaakt door gezamenlijk en eenduidig het product ‘compost' te profileren en beide beoordelingsrichtlijnen samen te voegen tot één nieuw document.

Meer weten over Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Vereniging Afvalbedrijven?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Gerelateerde artikelen