Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 02 mei 2014

Kunststofinzameling Utrecht schiet omhoog door Nieuwe Inzamelen

Het Nieuwe Inzamelen in de gemeente Utrecht blijkt vooral de kunststofinzameling flink op te stuwen.

nieuwe inzamelen Utrecht Lunetten 1.JPGTijdens de start van het Nieuwe Inzamelen doopt een jonge inwoner van de wijk Lunetten samen met wethouder Mirjam de Rijk een restafvalbak om tot een plasticcontainer.

Het Nieuwe Inzamelen is een vorm van omgekeerd inzamelen. Restafval, textiel en glas moeten daarbij naar ondergrondse containers gebracht worden. Gft wordt huis aan huis opgehaald. Kunststof en papier worden ook huis aan huis opgehaald bij laagbouw, terwijl er voor hoogbouw ondergrondse containers zijn geplaatst. In de Utrechtse wijk Lunetten deden circa 6.000 huishoudens mee aan de proef.

Tijdens de proef daalde de hoeveelheid restafval van 214 kilo per inwoner per jaar naar 162 kilo. Gft steeg licht, van 51 naar 54 kilo. De ingezamelde hoeveelheid papier steeg van 39 naar 48 kilo per inwoner. De grootste stijging was waarneembaar bij de fractie kunststof. Bij het oude systeem werd 1,8 kilo per inwoner ingezameld, in het nieuwe maar liefst gemiddeld 10,6 kilo. Huis-aan-huisinzameling bij laagbouw leverde zelfs 13,8 kilo per inwoner op. De ondergrondse containers bij hoogbouw zorgden voor nog eens 6,8 kilo. Het afvalscheidingspercentage in Lunetten steeg van 43 procent naar 51 procent. Vanaf 2014 wordt het systeem uitgerold in andere geschikte laagbouwwijken in Utrecht.

Meer weten over Gemeente Utrecht?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Gerelateerde artikelen