Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 07 mei 2024

Greyparrot belooft sorteerinstallaties cruciale inzichten

Met real-time data en AI-afvalanalyse wil Greyparrot operators op sorteerinstallaties helpen betere data-geïnformeerde beslissingen te nemen. Een nieuw dashboard moet bijdragen aan maximalisatie van de winstgevendheid van de installaties en minimalisatie van materiaalverlies.

Greyparrot wil operators helpen betere beslissingen te nemen in hun sorteerinstallaties.
Foto: Greyparrot

Greyparrot, naar eigen zeggen de wereldleider op het gebied van afvalanalyse met kunstmatige intelligentie (AI), presenteert op 13 mei op de Ifat in München haar eerste Facility Dashboard.  Het dashboard biedt operators volgens het bedrijf ‘een baanbrekend centraal beeld van de sorteerprestaties’ van installaties.

“Traditioneel gezien vertrouwden MRF’s op gegevens die werden verzameld door handmatige samples van belangrijke transportbanden en productlijnen. Dit resulteerde in een incompleet beeld van hun activiteiten”, aldus Mikela Druckman, CEO van Greyparrot. “Het Greyparrot Facility Dashboard biedt cruciale inzichten die tot nu toe ontbraken. Door real-time data en AI-analyse te centraliseren, stellen we operators in staat data-geïnformeerde beslissingen te nemen om de winstgevendheid te maximaliseren en te voorkomen dat waardevol materiaal op stortplaatsen belandt.”

De winstgevendheid van sorteerinstallaties is grotendeels afhankelijk van operators die de doorvoersnelheid, zuiverheid en het verlies van waardevol materiaal als residu zorgvuldig in evenwicht houden. Met realtime data-inzichten moeten operators dit evenwicht eenvoudiger kunnen bewaken.

Anticiperen op data

Het nieuwe dashboard kenmerkt zich door een realtime productieoverzicht waarmee operators live opbrengsten en doorvoersnelheden kunnen bijhouden, maar ook de algehele sorteerprestaties. Met een flow-analysegrafiek zijn de beweging van specifieke materialen van invoer naar uitvoer te volgen en knelpunten en inefficiënties te detecteren. Ook biedt het dashboard kwaliteitscontrole in één oogopslag en visualiseert het verloren waarde (terug te winnen materiaal dat als residu eindigt). Operators kunnen zo direct anticiperen op de situatie in hun installatie.

Vertrouwen in Friesland

In Nederland gaat in ieder geval de KSI in Heerenveen met het Facility Dashboard van Greyparrot werken. “Het dashboard zal ons helpen inzichten te krijgen die onze activiteiten aanscherpen, waardoor we efficiënter worden”, verwacht Foppe-Jan de Meer, plantmanager van de kunststofsorteerinstallatie. “Deze slimme oplossing helpt ons het potentieel van onze bestaande middelen te maximaliseren en slimmer te werken.” Wel benadrukt hij nog even dat een mensgerichte aanpak op de eerste plaats staat in de KSI. “We gebruiken technologie om de inspanningen van onze mensen te verbeteren in plaats van simpelweg meer apparatuur toe te voegen.”

Begin dit jaar maakte fabrikant van recyclinginstallaties Bollegraaf nog bekend 11,8 miljoen euro te investeren in Greyparrot in ruil voor een minderheidsbelang in het bedrijf. Bollegraaf bracht al al zijn inspanningen op het gebied van AI onder bij Greyparrot. Daarnaast wordt het wereldwijd distributeur van en strategisch partner voor Analyzer, een platform van Greyparrot dat met behulp van AI-camerasystemen zichtbaarheid biedt in afvalstromen in installaties in veertien landen.