Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 13 augustus 2014

Recycling bouw- en sloopafval Oost-Europa komt op gang

Er sluipt verandering in de markt voor bouw- en sloopafval in Midden- en Oost-Europa. Recycling komt op gang onder invloed van een aantrekkende economie en doelstellingen uit Brussel.

Dat blijkt uit een analyse van Frost & Sullivan. De economie in dit deel van Europa zit volgens het onderzoeksbureau in de lift, waardoor het aantal tenders voor de bouw van onder meer infrastructuur zal toenemen, wat leidt tot grotere volumes bouw- en sloopafval (BSO). Tegelijkertijd zijn EU-lidstaten in Midden- en Oost-Europa bezig met implementatie van EU-richtlijnen die in 2020 tot een recyclingpercentage van 70 procent van al het bouw- en sloopafval moeten leiden. Frost & Sullivan voorspelt daardoor tot 2020 een jaarlijkse groei van 10 procent van de recyclingmarkt in deze landen. Vooral in Oost-Europa verdwijnt veel BSO naar de stort omdat recycling er niet rendabel is. De landen in deze regio voeren echter stortbeperkingen in en het aantal stortplaatsen en hun capaciteit neemt de laatste jaren af.

Kanttekening

Frost & Sullivan plaatst wel een kanttekening bij de kansen die de geschetste ontwikkelingen bieden. Ondanks sterke steun vanuit Europa om recycling van bouw- en sloopafval van de grond te krijgen, is de interpretatie van EU-richtlijnen niet in alle landen hetzelfde, waardoor de ontwikkeling niet uniform is. Dat kan leiden tot veranderde dynamiek en kansen voor het bedrijfsleven.