Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 23 september 2014

Vlaanderen wil biomassa beter inzetten

Meer gescheiden inzameling en betere inzet van reststromen uit landschapsbeheer moeten leiden tot gesloten kringlopen van de Vlaamse biomassa(rest)stromen.

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) heeft een ontwerp actieplan voor het duurzaam beheer van biomassa(rest)stromen opgesteld. Het actieplan heeft als doel de kringlopen van de belangrijkste stromen te sluiten en de stromen zo lang mogelijk in de keten van productie en gebruik te houden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de materialenhiërarchie en het cascaderingsprincipe. Reststromen moeten dus zoveel mogelijk zo hoogwaardig mogelijk toegepast worden. De doelstellingen in het plan gelden voor de periode 2015-2020. Daarnaast worden ook vast ambities voor 2030 geformuleerd.

Drie kringlopen

In het actieplan worden drie kringlopen onderscheiden: die van biomassa en restromen uit landbouw, van groenbeheer en open ruimte en van industrie en huishoudens. Doelen zijn onder meer het zo veel mogelijk beperken van voedselverliezen en de verliezen die toch ontstaan zo veel mogelijk gescheiden in te zamelen. In 2020 moet gft voor 95 procent gescheiden worden, overig groenafval ook voor 95 procent, en organisch-biologisch bedrijfsafval voor 90 procent. Ook moeten reststromen uit landschapsbeheer beter ingezet worden. Daarvoor wil Ovam bijvoorbeeld dat in 2020 135 kton resthout uit Vlaamse bossen en 114 kton houtige biomassa uit landschapsbeheer geoogst wordt. Ook moet minstens 10 procent van het jaarlijks aanbod aan Vlaams bermmaaisel wordt verwerkt in droge vergistingsinstallaties met nacompostering.

Inzage

Het ontwerp actieplan ligt nu twee maanden ter inzage. Tot en met 21 november 2014 kunnen nog suggesties en opmerkingen ingediend worden.