Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 18 december 2014

Naleving vervoer ziekenhuisafval verbeterd

Extra controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben effect gehad: ziekenhuis leven de regels omtrent het vervoer van ziekenhuisafval beter na. Maar er zijn nog steeds verbeterpunten.

Dat meldt de ILT na inspecties bij 42 ziekenhuizen. Alle gecontroleerde ziekenhuizen hebben inmiddels een veiligheidsadviseur voor het vervoer van gevaarlijke stoffen aangesteld. Ook is de etikettering van verpakkingen verbeterd.

In 2012 bleek de naleving ten opzichte van 2004 verslechterd te zijn. Slechts twee ziekenhuizen voldeden destijds direct op alle onderzochte punten en slechts 29 procent van de gecontroleerde ziekenhuizen had een veiligheidsadviseur voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. ILT besloot naar aanleiding van de inspecties meer toezicht te houden op het vervoer van ziekenhuisafval.

Verbeterpunten

De naleving voor het juiste gebruik van de voorschriften van de verpakkingen is achteruit gegaan. Deze toename van het aantal overtredingen komt deels door de verdiepingsslag die de ILT heeft gemaakt tijdens de inspecties. Zo zijn in 2014 ook verpakkingen beoordeeld die worden gebruikt voor het transport tussen de hoofd- en nevenlocaties van het ziekenhuis. Ook zijn meer en andere afdelingen (apotheek, operatie en verloskunde) dan in 2012 bezocht.

Verder was bij 62 procent van de onderzochte ziekenhuizen het personeel niet of onvoldoende opgeleid. Het aantal overtredingen met betrekking tot de classificatie van ziekenhuisafval is nagenoeg hetzelfde gebleven. Veelal had het aantal overtredingen te maken met het verkeerd verwijderen van afval, zoals gebruikte injectienaalden die tussen het glasafval werden aangetroffen. Zeven ziekenhuizen blijken eerder vastgestelde overtredingen niet of onvoldoende te hebben verholpen. Voor deze ziekenhuizen start ILT een handhavingstraject.

Gerelateerde artikelen