Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 22 januari 2015

Icova gaat rijstijl chauffeurs analyseren

Shanksdochter Icova is 2015 gestart met het project E-Codrive. Inzet: vermindering van CO2-uitstoot, verhoging van de verkeersveiligheid en brandstofbesparing.

Met E-Codrive wordt het beïnvloedbare rijgedrag van chauffeurs in kaart gebracht, waardoor er op gestuurd kan worden. In eerste instantie bedraagt de omvang van het project circa vijftig voertuigen. Alfred de Vries, chauffeursbegeleider en projectleider E-Codrive bij Icova, is voorstander van de rijstijlanalyse. “We hebben net dertig boordcomputers voorzien van een software-update zodat ze geschikt zijn voor E-Codrive, later volgen er in ieder geval nog twintig. De chauffeurs zijn erg enthousiast.” De betreffende ICT wordt geleverd door Prometheus Informatics. Het doel van het project is voor iedereen duidelijk, geeft de Vries aan: “Duurzaamheid en verkeersveiligheid zijn zeer belangrijke thema’s, ook bij ons. Dat E-Codrive ook nog eens een kostenreductie zal opleveren, is, zeker gezien deze moeilijke tijden, een zeer fijne bijkomstigheid.”

Volgens De Vries is het de kunst om het project levendig te houden: “We zijn verschillende manieren aan het bedenken om dit project levendig te houden. De beoordeling die chauffeurs krijgen is mogelijk onvoldoende. Daarom zijn we nu aan het overleggen op welke wijze we E-Codrive kunnen integreren in onze dagelijkse werkzaamheden. Een idee is om maandelijks iemand te benoemen tot meest economische, milieuvriendelijke chauffeur.”