Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 01 mei 2015

Delft test ondergrondse perscontainer op zonne-energie

Wanneer de ondergrondse perscontainer op zonne-energie, bedoeld voor de inzameling van plastic, een succes is, wil Avalex de container in meer gemeenten inzetten.

eerste ondergrondse perscontainer voor plastic op zonne-energie in Delft.jpgDe Delftse wethouders Harpe en Brandligt verrichten de openingshandeling.

Donderdag is in Delft de eerste ondergrondse perscontainer die op zonne-energie werkt geplaatst. De container is in samenwerking met leverancier Bammens ontwikkeld. Avalex plaatste de container die bedoeld is voor plastic afval op het plein voor de Albert Heijn aan de Ruys de Beerenbrouckstraat in Delft.

Wanneer de techniek werkt, wil het bedrijf dit type perscontainer meer gaan inzetten. Machteld Woudenberg, communicatieadviseur bij Avalex: "Dit is het allereerste prototype, in Delft neergezet om hem uit te testen. Te kijken of alles werkt, of er misschien nog complicaties zijn. Zo niet, dan willen we de container zo veel mogelijk in het Avalex-gebied gaan neerzetten. Het is namelijk een heel duurzame en kostenbesparende oplossing voor plastic dat veel volume heeft." De testtermijn voor de container is een half jaar.

Meer plastic

Er kan drie tot vier keer meer plastic in de containers, waardoor er minder containers geproduceerd hoeven en er minder vervoersbewegingen en mankracht nodig zijn om ze te legen. De container werkt niet alleen op zonne-energie, maar er zit ook een pers in de container. De energie wordt opgeslagen in een batterij. Wanneer de container met een bepaalde hoeveelheid plastic is gevuld, gaat de pers automatisch naar beneden en wordt het plastic aangedrukt. Daarbij kan de pers ingebouwd worden in bestaande containers.

Ook de andere containers op het plein zijn gerenoveerd. Er staan er nu twee ondergrondse containers voor glas en één container voor plastic verpakkingsafval. Er is gekozen voor een perscontainer omdat hierdoor bewoners meer plastic kwijt kunnen in de container. Een bovengrondse container voor plastic is daarmee te komen vervallen.