Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 03 mei 2015

Dongeradeel en Dantumadiel blijven definitief bij Omrin

Het nascheiden van afval bij Omrin blijkt de gemeenten zowel in hergebruik als financieel zoveel op te leveren, dat de gemeenten hun Omrin-exit definitief aan de straat hebben gezet.

De gemeenten Dongeradeel en Dantumadiel besloten in navolging van de gemeente Smallingerland in 2009 uit Omrin te stappen. Beide gemeenten hadden geen vertrouwen in de Rec. Men was toen vooral bang dat de toen nog te bouwen avi in Harlingen een molensteen om de nek van de gemeenten zou worden. En in het algemeen was men toen al ontevreden over de tarieven van Omrin. Aanvankelijk zouden de gemeenten in 2011 uittreden, maar toen bleek dat dat tot een fikse schadeclaim zou leiden werd dat eerst uitgesteld tot 2013. Na onderhandeling werd besloten tot een gefaseerde afbouw van de aandelen in een periode van 2013 tot 2017. Maar toen al kantelde de mening van de gemeenten. De exploitatie van de Rec bleek positiever dan verwacht en alternatieven voor de verwerking van het afval van de gemeenten lagen minder voor de hand in een tijd dat hergebruik doelstellingen omhoog gingen. Eind 2014 werd de hele exit-operatie door de gemeenten geannuleerd, maar moest er nog wel een dekking voor de gemiste opbrengsten worden gevonden.

Daarvoor hebben de gemeenten JMA onderzoek laten doen naar de gevolgen van het uittreden uit Omrin. Daarbij werden drie opties bekeken: nascheiden, omgekeerd inzamelen en intensief inzamelen. Dat laatste is gebaseerd op een werkwijze zoals de gemeenten in het Groningse Westerkwartier uitvoeren. Uit het onderzoek bleek dat nascheiden voor de gemeenten zowel wat betreft de financiële als de hergebruikspercentages het beste scoorde. En dan ligt het voor de hand de deelneming van Omrin niet van de hand te doen, maar voort te zetten. Voortzetten van de deelneming in Omrin is de beste garantie om de Vang-doesltelling voor 2020 te halen tegen de laagste kosten, concludeert JMA. In 2020 zal de afvalstoffengheffing ten opzichte van 2013 met 8 euro zijn afgenomen, berekende JMA. Het verschil met nascheiden en omgekeerd inzamelen komt in 2020 volgens de berekeningen uit op een extra 21,38 euro per huishouden. Intensief inzamelen is dan bijna 21 euro duurder per huishouden dan nascheiden.

Een domper is er wel voor de gemeenten. Die hadden in hun begrotingen rekening gehouden met de opbrengsten van de verkoop van hun deelnemingen in Omrin. Voor beide gemeenten is dat 500.000 euro. Dat brengen ze beide ten laste van de algemene reserve.