Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 12 juni 2015

Green Deal moet afvalbeheer BES-eilanden verbeteren

Een coalitie van overheidsinstanties en organisaties uit het bedrijfsleven gaat het afvalbeheer op de BES-eilanden verbeteren. Deze week ondertekenden zij hiervoor een Green Deal.

Ondertekening Green Deal beter afvalbeheer Caribisch gebied.
Foto: Inge van Mill

De gesloten Green Deal moet de ontwikkeling van de circulaire economie op de BES-eilanden op gang brengen en het afvalbeheer op de eilanden verbeteren. In 2013 zei het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, een van de ondertekenaars van de deal, al toe de BES-eilanden hierbij te willen ondersteunen. De verbetering van het afvalbeheer moet gaan bijdragen aan een verbeterde volksgezondheid, het milieu en aan lokale economische groei. Dat lijkt hard nodig, want de stortplaatsen op de eilanden blijken uit te puilen.

Inventarisatie

De ondertekenaars van de Green Deal hebben afgesproken dat zij allereerst in kaart brengen hoeveel afval er is op de BES-eilanden, welke kwaliteit het afval heeft en wat de herkomst ervan is. Ook wordt bekeken of er mogelijkheden zijn voor het scheiden en/of nascheiden van de afvalstromen.

Kennisplatform

De Green Deal moet daarnaast de ontwikkeling van de kennis over afval, afvalscheiding en recycling op de BES-eilanden een impuls geven. Door een kennisplatform te creëren willen de ondertekenaars de eilandbesturen beter wegwijs maken in de afvalbranche zodat ze weten waar ze terecht kunnen met vragen over afvalbeheer. Hiervoor kunnen zij bijvoorbeeld bij Omrin terecht. Deze organisatie stelt haar kennis ter beschikking aan de eilanden en stelt een medewerker ter beschikking die de Green Deal coördineert.

Ondertekenaars

De Green Deal is ondertekend door staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu, minister Kamp van Economische Zaken, de gezaghebber van Saba, Afvalsturing Friesland nv (Omrin) en de leden van Vereniging Producentenverantwoordelijkheid Nederland.

Meer weten over Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) / Wecycle?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Vereniging Band & Milieu (BEM) / RecyBEM bv?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Stibat?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Stichting Afvalfonds Verpakkingen?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website