Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 25 augustus 2015

Irado genomineerd voor Alfabetiseringsprijs 2015

Irado is genomineerd voor de Alfabetiseringsprijs 2015 van de Stichting Lezen & Schrijven, in de categorie taalscholing. Irado zou volgens de jury een belangrijke voorbeeldfunctie hebben die kan zorgen voor een sneeuwbaleffect voor andere afvalverwerkingsbedrijven om hier ook mee aan de slag te gaan.

IIrado genomineerd Alfabetiseringsprijs 2015-1.jpgnmiddels hebben zeventien vaste medewerkers en 60 werkzoekende taallessen bij Irado gevolgd. Het afvalbedrijf is van mening dat iedereen een eerlijke kans verdient en zet zich in om de taalachterstand bij medewerkers onder de aandacht te brengen, op te sporen en aan te pakken. Met de deelnemers wordt een persoonlijk doel afgesproken: beter leren spreken, of schrijven van zakelijke e-mails of klantbonnen.

Juryrapport

Uit het juryrapport van de Stichting Lezen & Schrijven: "Het project is genomineerd, omdat het bedrijf Irado zich inzet voor laagletterdheid en die inzet uitrolt over de verschillende (landelijke) filialen. Irado heeft zo een belangrijke voorbeeldfunctie dat kan zorgen voor andere (afvalverwerkings)bedrijven om hier ook mee aan de slag te gaan. Wat als zeer waardevol wordt gezien is dat Irado het belang erkend dat beter kunnen begrijpen van teksten op de werkvloer direct een weerslag heeft; medewerkers snappen beter wat ze doen, wordt de veiligheid verhoogd en kunnen medewerkers beter hun werk doen."

Bespreekbaar maken

In Schiedam ligt volgens Stichting Lezen & Schrijven de gemiddelde laaggeletterdheid op 20 procent. Bij Irado volgt circa 6 procent van de medewerkers nu taalles. Veelal schamen mensen zich voor dit probleem, daarom wil Irado het onderwerp bespreekbaar maken en hebben teamleiders een workshop gevolgd zodat zij taalproblemen onder hun medewerkers kunnen herkennen. Irado helpt ook werkzoekenden aan het werk met behoud van uitkering door een werkstage aan te bieden van 3 tot 12 maanden. Zij moeten minimaal Taalniveau A2 hebben om in aanmerking te komen voor het begeleidingstraject door een jobcoach naar (vast) werk buiten de organisatie. De taallessen die Irado aanbiedt, bieden hulp voor de werkzoekenden die de Nederlandse taal niet goed beheersen.

Week van de Alfabetisering

De Nationale Alfabetiseringsprijzen zijn prijzen voor personen of organisaties die zich in het bijzonder inzetten voor een geletterde samenleving en worden uitgereikt op maandag 7 september tijdens de opening van de Week van de Alfabetisering. Uit ruim vijftig aanmeldingen heeft een onafhankelijke jury negen kandidaten genomineerd in de drie categorieën: Taalscholing, Agendering en Preventie. De andere genomineerden in de categorie Taalscholing zijn Poema & Qualitas in samenwerking met Stichting Eduza en de Bibliotheek MM en Roc Albeda college.

Meer weten over NV IRADO?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website