Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 18 november 2015

Vierdaagseteam en Wout van Geest Uitblinkers 2015

Uitblinkers in het schoon houden van straten, pleinen en plantsoenen zijn op het Landelijk Zwerfafvalcongres in het zonnetje gezet.

Het Vierdaagseteam van Dar Nijmegen en Wout van Geest van de gemeente Brielle zijn op het congres op basis van publieksstemmen en het oordeel van een vakkundige jury verkozen tot de Uitblinkers van 2015. Uit handen van juryvoorzitter Olaf Prinsen ontvingen de winnaars een cheque ter waarde van 250 euro. Met de verkiezing beoogt initiator NVRD een positieve bijdrage te leveren aan het imago van het vak van reiniger en de reinigings- en afvalbranche in het algemeen.

Schoon als DNA

Wout van Geest kreeg de prijs omdat hij in zijn gemeente Brielle graag dat stapje extra zet. De jury van de verkiezing: "Wout is een zeer gedreven medewerker, hij rijdt dagelijks in Brielle rond en ledigt alle afvalbakken in de gemeente met een grote lach op zijn gezicht en heeft voor iedereen wel een praatje. Naast zijn reguliere taken heeft hij ook een buitengewoon hart voor schoon in zijn vrije tijd. Hij zorgt er vrijwillig en in de weekenden voor dat alle overloop van vuil bij de milieueilanden bij grote winkels verwijderd wordt. Hij houdt dit zelf in de gaten en heeft hiervoor geen aansturing nodig. Een erg gemotiveerde reiniger die schoon als DNA heeft. Iemand die het verdiend om landelijke waardering te krijgen voor wat hij lokaal zo goed doet!"

Schone stad

Het Vierdaagseteam Nijmegen verdient de titel Uitblinker 2015 volgens de jury voor de knappe prestatie die het team neerzet tijdens de Vierdaagseweek. De jury: "De Vierdaagseweek is een ieder jaar terugkerende week vol feesten, wandelaars, drukte en gezelligheid, maar daardoor helaas ook een week vol met (zwerf)afval. Het Vierdaagseteam zorgt ervoor dat elke dag al het afval van de feestgangers, bezoekers en wandelaars weer wordt opgeruimd. 's Avonds ligt er nog veel rommel, de volgende dag is alles schoon alsof er niks aan de hand is. Het Vierdaags team dat bestaat uit zestig medewerkers zamelt in deze feestweek zo’n 400 ton aan afval in. De jury waardeert het dat het team er jaar in jaar uit weer in slaagt om de stad zo goed schoon te houden."

Symbool

De prijswinnaars staan volgens de organisatie van de verkiezing symbool voor de vele professionele (straat)reinigers die zich iedere dag weer inzetten om Nederland schoon en leefbaar te houden. De straat zichtbaar schoon maken werkt preventief en beperkt de hoeveelheid zwerfafval aanmerkelijk. Straatreinigers, straatvegers en medewerkers groen- en afvalbeheer zorgen in de gemeenten behalve voor schone straten bovendien voor tevreden burgers. Zij spelen een belangrijke rol in de schoonheid en veiligheid van de wijken.

Gerelateerde artikelen