Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 11 november 2016

App moet zwerfafval-overlast verminderen

Een nieuwe app moet het makkelijker maken voor burgers om zwerfafval en andere overlast in de openbare ruimte te melden bij de gemeente.

IMG_5931.JPGMet Fixi kunnen burgers bijvoorbeeld overlast van afval melden aan hun gemeente.

Digitale dienstverlener Decos heeft de app Fixi ontwikkeld, waarmee burgers schade kunnen melden bij de gemeente. Ongeacht hun locatie en ongeacht de gemeente. Ze kunnen ook een foto van de overlast bij hun melding voegen. Wanneer de gemeente is aangesloten bij Fixi kan ook de voortgang van de melding via de app worden gevolgd; niet-aangesloten gemeenten ontvangen alleen de melding. Volgens Decos kunnen gemeenten hiermee efficiënter werken. Naast afvaloverlast kunnen ook zaken als hondenpoep, graffiti, losse stoeptegels en beschadigde speeltoestellen gemeld worden.

"Met Fixi zorgen we ervoor dat er een verbinding wordt gelegd tussen inwoner, de buurt en de gemeente", licht directeur Paul Veger van Decos toe. "Het is zo een goed voorbeeld van burgerparticipatie door middel van een slimme toepassing. De gemeente laat zien dat ze betrokken zijn bij de problemen van de burgers, en de burgers kunnen de gemeente helpen met het efficiënt omgaan en inzetten van de instanties."