Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 25 mei 2021

Steven van Eijck nieuwe voorzitter Stichting Open

Jan Kamminga zwaait per 1 juni af als voorzitter van Stichting Open en wordt opgevolgd door Steven van Eijck.

Steven van Eijck volgt Jan Kamminga op als voorzitter van Stichting Open.
Foto: Hans Stakelbeek | Stichting Open

Stichting Open geeft sinds 1 maart 2021 namens alle producenten van elektrische en elektronische apparaten in Nederland invulling aan de wettelijke verantwoordelijkheid voor de inzameling van AEEA. Kamminga stond tien jaar geleden als voorzitter van de voormalige NVMP aan de wieg van de stichting. Nu de krachten met in totaal elf voormalige producentenorganisaties zijn gebundeld tot één collectieve organisatie, draagt hij het stokje over. Kamminga spreekt daarbij zijn vertrouwen uit in zijn opvolger. "In zijn bestuurlijke functies toont Steven van Eijck zich een energieke verbinder en een netwerker", zegt Kamminga. "Dat is nodig om enthousiasme en impact te realiseren met veel verschillende spelers. De afgelopen jaren zijn we erin geslaagd de inzameling en de kwaliteit van de recycling van e-waste fors omhoog te brengen. Het is nu tijd voor de volgende stap: met alle ketenpartners werken aan een integraal circulair systeem. Steven is de juiste man voor die uitdaging."

Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven is lovend over de nieuwe voorzitter: "Bij Stichting Open treedt een betrokken bestuurder aan die een groeiende afvalberg aan e-waste zeker kan tegengaan. Samen slaan we de handen ineen om minimaal tweederde van het elektronische afval in te zamelen."

Van Eijck wil vaart zetten achter de circulaire ambities van de stichting. "Er is nog een forse inspanning nodig om tot een nog hogere inzameling te komen. Alleen zo winnen we zo veel mogelijk grondstoffen terug en besparen we zo veel mogelijk CO2. Nederland en het komende kabinet staan na het Klimaatakkoord voor de volgende uitdaging: een integrale circulaire economie. Stichting Open heeft de drive en capaciteiten om mét alle partijen in de e-waste keten hieraan te bouwen."

Van Eijck was eerder onder meer staatssecretaris van Financiën, voorzitter van de RAI vereniging en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad.