Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 26 mei 2021

Hema start proef met textielinzameling

Hema biedt bij 24 filialen de mogelijkheid om gebruikt textiel in te zamelen. Van het ingeleverde textiel worden nieuw producten gemaakt, die de warenhuisketen zelf weer verkoopt.

Sinds afgelopen dinsdag (25 mei) beschikken 24 Hema-filialen door heel Nederland over inleverpunten waar klanten hun oude kleding en oud textiel, zoals handdoeken en gordijnen, kunnen achterlaten. Dit textiel gebruikt het Tilburgse bedrijf in textielrecycling Wolkat om onder meer kussens, tassen en keukentextiel van te maken. “Al het ingezamelde textiel krijgt een bestemming”, vertelt Kimberley van der Wal van Wolkat. “Naar verwachting is zo’n 50 procent van het ingezamelde textiel geschikt voor hergebruik, de overige 50 procent wordt gerecycled.”

Met deze proef wil Hema het gebruik van tweedehands textiel stimuleren. Naar verwachting liggen voor het eind van het jaar de eerste kussens, tassen en keukentextiel van gerecycled textiel in de Hema-schappen. Ook naar kleding van gerecycled textiel wordt gekeken. “We zetten hierin de eerste voorzichtige stappen, het staat echt nog in de kinderschoenen”, aldus Van der Wal.

Om consumenten aan te moedigen oud textiel niet weg te gooien maar in te leveren, geeft Hema bij de start van de proef tien procent korting op een artikel uit de textiel- en kledingcollectie. De proef duurt in totaal tien maanden en beide partijen hebben de intentie om de samenwerking daarna door te zetten en uit te breiden.

Gerelateerde artikelen