Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 23 maart 2022

Grootschalige controle bij grens Limburg en Duitsland

De Inspectie Leefomgeving en Transport wil afvalbedrijven in het zuiden van het land beter in beeld krijgen, hen informeren over wet- en regelgeving en illegale afvaltransporten van en naar het buitenland tegengaan.

Een inspecteur bij de controle van een afvaltransport.
Foto: AfvalOnline

Vanmorgen (23 maart) zijn teams van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de politie, de regionale uitvoeringsdienst Zuid-Limburg en hun collega’s uit Keulen begonnen met controles van afvaltransporten op de A67 op de grens van Limburg en Duitsland. Ook worden er controles uitgevoerd bij afvalverwerkingsbedrijven in de omliggende regio.

“We verwachten zo’n dertig tot veertig afvaltransporten te controleren en elf bedrijven te bezoeken”, vertelt inspecteur Koos Kasemir van de ILT aan het eind van de ochtend. “Onze dataspecialisten hebben een voorselectie gemaakt van bedrijven die we vandaag onaangekondigd bezoeken, want alleen dan krijg je goed inzicht in het dagelijks proces. Het gaat om nieuwe bedrijven, maar bijvoorbeeld ook om bedrijven die onlangs een nieuwe vergunning hebben aangevraagd.”

Voorlichting

Belangrijk doel van de actiedag is om bedrijven te informeren over de afvalregelgeving. “We versturen de laatste tijd veel waarschuwingsbrieven”, vertelt Kasemir. “We merken namelijk dat veel bedrijven onvoldoende op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving waar zij zich aan moeten houden. Vandaag wijzen we bedrijven onder andere op waar ze deze informatie kunnen vinden en waar ze terecht kunnen met hun vragen. De ILT is echt niet bij iedereen bekend.”

Halverwege de inspectiedag kan Kasemir vertellen dat er al bij één van de bezochte bedrijven onregelmatigheden zijn aangetroffen. Wat dat precies betekent voor het bedrijf, kan hij nog niet zeggen. “Aan het eind van de dag halen we het net op. De resultaten van de inspectie communiceren we nog”, zegt hij.

Andere bril

Over de samenwerking met de collega’s in Duitsland is hij erg tevreden. “Met hen werken we natuurlijk al relatief veel samen”, vertelt de inspecteur. “Zo’n gezamenlijke actiedag draagt echter wel bij aan een nog beter contact. Bel ik volgende week met een Duitse collega waar ik vandaag een inspectie mee heb gedaan, dan loopt dat toch vaak beter. Het voordeel van samen inspecteren is ook dat je inzicht krijgen in hoe ze in Duitsland naar bepaald afval kijken. Duitse inspecteurs en rechters kijken soms toch door een andere bril. We willen de regels echter zoveel mogelijk op dezelfde manier toepassen. Bedrijven willen duidelijkheid hebben over wat wel en niet kan.”

In totaal zijn er vandaag acht inspectieteams op pad in de regio bij de grens van Limburg en Duitsland. De actiedag krijgt ondersteuning vanuit het aerosensing team (droneteam) en het meet- en monsterafname team van de ILT. Een actiedag als deze wordt in principe vier keer per jaar georganiseerd.