Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 08 november 2021

Drones gaan opsporing ILT versnellen

Sinds een paar maanden zet de Inspectie Leefomgeving en Transport bij haar handhavingsoperaties drones in. Zelfs voor een kijkje in de vrachtwagen.


Een oplegger wordt geïnspecteerd met een kleine drone. Foto: Inspectie Leefomgeving en Transport

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft sinds een paar maanden de beschikking over een aantal drones van verschillende formaten, van groot tot heel klein. De inzet van drones door de inspectie werd al in 2020 aangekondigd. De grote drones werden afgelopen vrijdag (4 november) getoond aan de pers én de Duitse collega’s van de politie in Osnabrück, bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen ILT en de Duitse politie. Zelfs van grote afstand kan de grootste drone loepzuivere video’s en beelden tonen die het opsporingsproces moeten vereenvoudigen.

“Bij een open bak kunnen we zo van bovenaf de hele lading overzien, in plaats van alleen één deel. Meestal klimmen we aan de voorkant omhoog om de lading te bekijken, maar zien we niet wat er in de achterkant zit. Met deze drone kan dat wel”, zo licht senior inspecteur Koos Kasemir toe. Daarnaast is het vanuit arbo-oogpunt ook prettiger dat de handhaver niet meer op de vrachtwagen hoeft te klimmen.

“Eventuele vervolgstappen zijn ook veel gemakkelijker met een drone”, vervolgt Kasemir. “Overleg op basis van de beelden met het bevoegd gezag kan snel. Als er wat fout is zijn de beelden bovendien zo scherp dat ze voldoende zijn voor bewijsvoering in een proces verbaal. Het kleinste type drone wordt gebruikt om in een vrachtwagen (red: oplegger) te vliegen en een overview te maken van de inhoud. Bijvoorbeeld bij transporten waar alleen de achterkant open kan. De drone vliegt dan naar binnen en brengt de inhoud al vliegend in kaart. “Alleen met veel wind is het erg lastig om de drone zonder botsing binnen te krijgen”. ILT test nu met een tent die aan de achterzijden van de oplegger wordt geplaatst waardoor invliegen gemakkelijker wordt.

De toepassingen van drones door de inspectie lijkt nog eindeloze mogelijkheden te bieden. Recent zijn sensoren en monsterapparatuur op een drone gemonteerd voor het meten en bemonsteren van de rook van zeeschepen. Daar hebben ze bij de ILT hoge verwachtingen van. Andere landen gingen de ILT er al in voor.