Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 01 april 2022

Toepassing AI moet sortering verpakkingsafval verbeteren

Een consortium van twaalf partijen gaat onderzoeken hoe de toepassing van artificial intelligence (AI) de sortering van verpakkingsafval kan verbeteren.

Mede door ecodesign en de toenemende vraag naar hergebruik van materiaal bestaat er een groeiende behoefte naar circulaire verpakkingen, maar dit vraagt wel om een goede sortering van verpakkingsafval. De huidige sorteertechnieken kennen echter hun beperkingen, omdat ze enkel letten op materiaaltype, flexibiliteit en kleur. Sommige verpakkingen worden zelfs helemaal niet goed gescheiden, zoals voedsel- van niet-voedselverpakkingen.

De toepassing van artificial intelligence (AI) moet hierin verandering gaan brengen. In het project ‘Perfect Sorting’ gaan negen merkeigenaren, het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) en de universiteiten van Nijmegen en Gent hun kennis inbrengen, om in twee jaar tijd een AI-beslissingsmodel te ontwikkelen en te testen, dat ervoor gaat zorgen dat onder meer voedsel- en niet-voedselverpakkingen goed worden gescheiden. Dit model, waarvoor de universiteiten gaan zorgen, moet verpakkingen gaan detecteren, identificeren en classificeren binnen gesorteerde afvalstromen. Het testen vindt plaats in het NTCP, met verpakkingen van onder meer Danone, Colgate-Palmolive, Ferrero, Mars, Michelin, Nestlé, Pepsico en Procter & Gamble.

Twee jaar

Aan het eind van dit project, dat twee jaar gaat duren, willen de deelnemers het model in een industriële sorteerinstallatie testen. Hun doel is dat dit AI-model beschikbaar en toepasbaar wordt in sorteerinstallaties in Europa. De potentie van zo'n model is groot, geeft het NTCP aan: in 2019 werd ruim 79 Mton verpakkingsafval ingezameld, waarvan slechts 65 procent werd gerecycled. Van deze hoeveelheid verpakkingsafval bestaat ruim 15 Mton uit plastic, waarvan slechts 41 procent werd gerecycled.