Categorie: Grondstoffen | Gepubliceerd: 08 mei 2024

Umincorp wil versnelde invoering bijmengverplichting

Om vraag naar gerecycled plastic te creëren, pleit de failliete plasticrecycler Umincorp ervoor dat de verplichte bijmenging van gerecyclede plastics in nieuwe producten nu al van kracht moet zijn.

Arjen Wittekoek, CEO bij Umincorp.
Foto: Umincorp

Naar verwachting krijgen plasticproducenten vanaf 2027 te maken met een nationale verplichting voor de toepassing van plasticrecyclaat. Minimaal 25 procent van alle plastics moeten dan bestaan uit gerecycled plastic of biogebaseerd plastic. Afgelopen maand is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een internetconsultatie over deze bijmengverplichting gestart. De failliete plasticrecycler Umincorp vindt dat deze verplichting al van kracht moet zijn en pleit voor een snelle en getrapte invoering van bijvoorbeeld telkens 5 procent.

Dit geeft het bedrijf aan in een position paper, in aanloop naar het rondetafelgesprek ‘Fossiele subsidies’ dat volgende week donderdag in de Tweede Kamer plaatsvindt. Tijdens dit gesprek is Umincorp-CEO Arjen Wittekoek aanwezig. Het versneld invoeren van de bijmengverplichting creëert vraag naar recyclaat, waardoor plasticrecyclers blijven bestaan.

Volgens Umincorp werd in 2022 slechts 46 procent van de plastics gerecycled. Dit komt omdat uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor consumentenverpakkingen niet op de agenda staat van de directie van de verpakkingsproducenten. Hierdoor is de UPV eerder een afkoopmechanisme dan een systeem dat echt bijdraagt aan de reductie van het gebruik van fossiele materialen.

Faillissement

Het pleidooi van de plasticrecycler is geen onbekend verhaal. Mocht Umincorp oren vinden voor haar boodschap, dan heeft ze er zelf vooralsnog weinig aan. Door de komst van zeer goedkoop fossiel plastic uit China kon het bedrijf zijn eigen recyclaat niet meer afzetten en ging het begin dit jaar failliet.