Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 01 juni 2022

Hergebruik elektronische apparatuur in België stijgt weer

Bijna 410.000 elektrische en elektronische apparaten zijn vorig jaar in België via een kringloopwinkel verkocht, met dank aan de samenwerking tussen Recupel, Herwin en Ressources. Dit is meer dan het jaar ervoor, maar minder dan in 2019.

Samen zijn de 409.814 elektrische en elektronische apparaten goed voor een totaalgewicht van 1.657 ton. Dit is een stijging van 13,5 procent, ten opzichte van 2020. Dit laat Recupel samen met de koepels van de hergebruiksector Herwin en Ressources weten. In 2019 zorgde deze samenwerking er echter nog voor dat 2.219 ton aan elektrische en elektronische apparatuur via kringloopwinkels werd verkocht. Dit was destijds een stijging van 6,2 procent ten opzichte van de 2.089 ton in 2018.

Tijdens het eerste coronajaar kende het aanbod van elektrische en elektronische apparaten in de kringloop een terugval, zo heeft Recupel gemerkt. Toen hadden vooral kleding en meubels de overhand: dit brachten mensen als eerste naar de kringloopwinkels tijdens hun grote opruiming.

Financiële stimulans

Samen met Herwin en Ressources wil Recupel de huidige positieve trend doorzetten. Zo wil Recupel de sector ook financieel stimuleren om het hergebruikvolume op te drijven, met een bijkomende vergoeding voor voorbereiding op hergebruik. Daarnaast kijken de partijen hoe ze met praktische maatregelen de aanvoer van herbruikbare toestellen nog kunnen verhogen, door bij de inzameling beter voor te sorteren.

Gerelateerde artikelen