Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 09 juni 2022

Ludiek wereldrecord vestigt aandacht op afgedankte laptops

Het is Stichting Open en Road2Work gelukt het Belgisch wereldrecord 'Laptop-domino' te verbreken.

Waar normale dominostenen een gelijkmatige vorm hebben met een voorspelbaar valgedrag is dit in het geval van laptops niet zo, bleek tijdens de recordpoging.
Foto: Stichting Open

Gisteren (8 juni) vielen er bij de recordpoging in Ede 1.653 laptops om op een uitgebreid parcours. Het wereldrecord Laptop Domino, voorheen in handen van de Belgen, staat daardoor nu op naam van Nederland. De poging vond plaats met afgedankte laptops als dominostenen. Producentenorganisatie Stichting Open en sorteer- en demonteerbedrijf Road2Work vroegen hiermee aandacht voor het nut van reparatie en hergebruik, en als dat niet kan, recycling van afgedankte elektrische apparaten voor een duurzamere samenleving.

Hergebruik

Tijdens de recordpoging kreeg 15 procent van de afgedankte laptops de kleur groen: deze laptops stonden symbool voor het percentage laptops dat in aanmerking komt voor hergebruik. De overige 85 procent wordt gerecycled tot nieuwe grondstoffen. De afgedankte laptops gebruikt tijdens het wereldrecord worden allemaal gerecycled.

Naast wereldrecordhouder Laptop-domino is Nederland ook een Europees koploper op het gebied van de recycling van e-waste. Goed inleveren van afgedankte apparaten blijft echter belangrijk. Daarom hecht Stichting Open er waarde aan hier keer op keer, soms op ludieke wijze, aandacht voor te vragen. Directeur Jan Vlak: “We zorgen voor een juiste afhandeling van apparaten en lampen in de afvalfase. Daarmee zorgen we samen voor waardebehoud van grondstoffen, onderdelen en zelfs producten.”

Intentieverklaring Right to repair

Tijdens het evenement sloegen zeven organisaties in de e-wastesector en de reparatiesector de handen ineen. Road2Work, Stichting Open, ACV Groep, Dar, Miele, Stichting Repair Café International en Techniek Nederland ondertekenden een intentieverklaring. Zij gaan actief bijdragen aan de invulling en uitvoering van nieuwe Europese ‘Right to repair’ wetgeving.