Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 24 juni 2022

Afvalbak van afval vangt Plastic Recycling Award

Deze week zijn de winnaars van de Plastics Recycling Awards 2022 bekendgemaakt.

Winnaars van de Plastic Recycling Awards Europe 2022.

Bij de Plastics Recycling Show die deze week in de Amsterdamse Rai plaatsvond vielen in totaal zeven partijen in de prijzen.

Brabantia

In de Huishouden en Vrije tijd productcategorie was de jury erg gecharmeerd van de StepUp pedaalemmer van het Nederlandse Brabantia. Deze afvalbak is gemaakt van 91 procent gerecycled plastic consumentenafval en is ook nog eens 99 procent recyclebaar.

Ambassadeur

Winnaar van de Plastics Recycling Ambassadeur prijs werd Mik Van Gaever van het Belgische Fost Plus. Zijn indrukwekkende staat van dienst bij Fost Plus, passie voor het sluiten van de materialenkringloop en ‘tomeloze inzet’ voor het bewerkstelligen van een circulaire economie voor huishoudverpakkingen waren voor de jury de doorslaggevende factor om Van Gaever dit jaar de prijs te geven.

Krimpfolie

In de Plastic Verpakkingen productcategorie werd recyclebaar krimpfolie uitgeroepen tot winnaar. Dit product is ontwikkeld door Freiberger Lebensmittel GmbH, alesco Folien GmbH & Co.KG, Ecoplast Kunststoffrecycling GmbH en Borealis AG. Volgens de jury was dit een uitstekende toepassing voor het gebruik van gerecycled materiaal.  Er worden enorme hoeveelheden krimpfolie gebruikt omdat het dun en licht, maar ook sterk is. Dit helpt met het verminderen van verpakkingsafval, en ook met het voorkomen van CO2-uitstoot omdat vervoer lichter is. Gerecycled materiaal van post-consumer en huishoudelijk afval gebruiken maakt het nog vriendelijker voor het milieu.

De recyclebare Mono PE Pouch van Procter & Gamble won de Product Techologie Innovatie prijs. Warmtepanelen gemaakt van ten minste 95 procent post-consumer gerecycled plastic van Montello spa & WET/Exopixel srl wonnen in de Constructie en Bouw productcategorie. In de Auto, Elektrische en Elektronische productcategorie ging de modulaire autodakhemel van Grupo Antolin er met de overwinning vandoor. Tot slot won de Mistral+Connect machine van Pellenc ST in de categorie Innovatie Recyclingmachines. Dit apparaat maakte indruk op de jury door snel en accuraat verschillende soorten afval te sorteren.

Trofee

Alle winnaars krijgen een trofee met een 3D-geprinte basis gemaakt van 100 Procent gerecyclede ABS plastic autodashboards. De kleurige bovenkant is met een laser is gesneden uit samengeperste hogedichtheidpolyetheen (HDPE) flesdoppen die op het strand gevonden zijn.