Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 30 juni 2022

Nieuwe iconen tegen voedselverspilling

Door verwarring over de betekenis van houdbaarheidsdata gooien consumenten onnodig veel voedsel weg. Nieuwe iconen moeten daar verandering in brengen.

De iconen voor 'te gebruiken tot' (links) en 'ten minste houdbaar tot'.

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft twee iconen gepresenteerd die het verschil tussen de 'te gebruiken tot'-datum (TGT) en 'tenminste houdbaar tot'-datum (THT) moeten verduidelijken. Producenten kunnen deze iconen vanaf nu vrijwillig op hun verpakkingen zetten. Uit eerder onderzoek van Wageningen University & Research (Wur) bleek dat dit voedselverspilling kan helpen voorkomen. 

Alleen producten met een TGT-datum moeten na het verstrijken van die datum worden weggegooid. Voor deze datum is dan ook een hand in een stop-gebaar ontworpen. Producten met een THT-datum kunnen ook daarna nog prima eetbaar zijn: de consument moet dan zelf kijken, ruiken en proeven om dit te beoordelen. Dit is verbeeld in een pijl met daarin een oog, neus en mond.

De meerderheid van de consumenten haalt de betekenis van de TGT- en THT-data door elkaar, en daardoor belanden eetbare producten in de vuilnisbak. Volgens het Wur-onderzoek gaat het zelfs om 10 procent van de totale voedselverspilling door huishoudens in Nederland. Wur zal ook de werking van de iconen in de praktijk onderzoeken.