Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 25 augustus 2022

Veolia moet drie bedrijven verkopen voor fusie Suez

Als Veolia wil fuseren met Suez in het Verenigd Koninkrijk, moet het niet alleen afval-, maar ook wateractiviteiten verkopen.

De Britse concurrentiewaakhond de Competition and Markets Authority (CMA) heeft Veolia opgedragen drie bedrijven te verkopen, voordat het officieel met Suez kan fuseren. De CMA concludeert dat dit nodig is na uitgebreid onderzoek, waarbij verschillende zorgen over de concurrentie aan het licht kwamen. De te verkopen bedrijven zijn de afvalactiviteiten van Suez in het Verenigd Koninkrijk, de industriële wateractiviteiten van Suez in het VK, en de Europese mobiele wateractiviteiten van Veolia. Deze bedrijven vormen de overlap tussen de concurrerende activiteiten van Veolia en Suez in het VK.

Veolia kondigde eerder zelf al aan de afvalactiviteiten van Suez te willen verkopen aan het Australische bedrijf Macquarie Asset Management. Die verkoop kan echter nog gekaapt worden door het 'nieuwe Suez', het deel van Suez dat Veolia om mededingingstechnische redenen terugverkocht aan een Frans consortium. De CMA geeft nu aan de voorwaarden van die verkoop te zullen bepalen, net als van de verkoop van de twee waterbedrijven. Kopers moeten door de CMA worden goedgekeurd.

Zorgen

Veolia en Suez zijn in het VK beide actief in de hele afvalketen. Veel gemeenten zijn afhankelijk van één van de twee bedrijven voor hun afvalbeheer. Volgens de CMA kwamen er tijdens het onderzoek van de fusie veel zorgen naar boven van gemeenten en klanten over mogelijke kostenstijgingen als gevolg van de fusie. In vijf regio's zou te weinig concurrentie op de afvalmarkt overblijven als Veolia en Suez één bedrijf worden. 

"Lokale budgetten staan al onder druk, en door deze fusie zouden gemeenten waarschijnlijk meer gaan betalen en minder dienstverlening ontvangen. Die negatieve impact zou uiteindelijk voor rekening van de belastingbetalers komen, op een moment dat die ook al met forse inflatie te maken hebben", zegt Stuart McIntosh, voorzitter van de onderzoeksgroep van de CMA. "Gezien onze zorgen over de fusie hebben we geconcludeerd dat Veolia de meeste Britse bedrijven die het verkreeg bij de aankoop van Suez, weer moet verkopen. We zullen nu samenwerken met Veolia om te zorgen dat de juiste kopers gevonden worden, zodat bedrijven, gemeenten en uiteindelijk de belastingbetaler niet de dupe worden."