Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 26 augustus 2022

ACM wijst handhavingsverzoek AVR af

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een handhavingsverzoek van AVR afgewezen, mede omdat de autoriteit zich voor dit verzoek niet als aangewezen instantie beschouwt.

Volgens AVR bevoordelen de aandeelhoudende gemeenten het afvalverwerkende overheidsbedrijf Twence. Zo zouden de gemeenten onder meer de aanbestedingsregels niet in acht nemen en betalen ze aan Twence te hoge tarieven voor de verwerking van het afval. Daarmee overtreden ze volgens AVR het bevoordelingsverbod in de Wet Markt en Overheid. Reden voor het afvalbedrijf om een handhavingsverzoek bij ACM aan te vragen tegen de gemeenten die aandeelhouder zijn van Twence.

De ACM constateert dat een groot deel van het handhavingsverzoek zich richt op de aanbestedingsregels en hierop houdt de ACM geen toezicht. Daar komt bij dat het op basis van een eerste inventariserend onderzoek niet aannemelijk is dat er sprake is van bevoordeling. Daarmee is er geen overtreding van de Wet Markt en Overheid. Tot slot blijkt dat als er al sprake is van bevoordeling, de maatschappelijke schade hiervan beperkt is. Daarom vindt de autoriteit nader onderzoek op dit moment niet doelmatig en doeltreffend. Het is voor AVR wel mogelijk om bezwaar te maken tegen dit besluit.

Rechtzaak

In juli 2021 stuurde AVR al een brief aan de aandeelhoudende gemeenten van Twence, omdat het afvalbedrijf het niet eens was met het afvalverwerkingscontract dat Twence met de Twentse gemeenten voor de periode na 1 juli 2022 wilde afsluiten. In deze brief maakte AVR bezwaar tegen de constructie waarop de nieuwe overeenkomst tot stand zou komen. Het ging namelijk om een contract voor onbepaalde tijd, die volgens AVR tegen de regels van het aanbestedingsrecht zijn. Een rechtszaak tussen AVR en Twence en een bodemprocedure bij de rechtbank Overijssel hierover lopen nog.

Ondanks de bedenkingen van de verschillende Twence gemeenten, blijven alle aandeelhoudende gemeente voorlopig nog steeds hun afval naar Twence brengen, zo meldt de regionale krant Tubantia.