AVR is het niet eens met het afvalverwerkingscontract dat Twence wil afsluiten met de Twentse gemeenten voor de periode na 1 juli 2022.
Afgelopen juli stuurde AVR een brief aan de Twentse gemeenten waarin het afvalbedrijf bezwaar maakt tegen de constructie waarop die nieuwe overeenkomst tot stand zou komen. Als de Twente gemeenten besluiten om de afvalverwerking voor onbepaalde tijd neer te leggen bij Twence, dan zouden ze de aanbestedingsplicht moeten omzeilen via de quasi-inhouse constructie. Om deze uitzondering op de aanbestedingsplicht toe te passen, moet voldaan worden aan bepaalde voorwaarden en daar voorziet AVR problemen.
Zo zou Twence niet voldoen aan het merendeel criterium. Dat vereist dat de publieke partij waaraan de opdracht gegund wordt meer dan 80 procent van haar activiteiten voor haar publieke aandeelhouders verricht. Twence verwerkt niet alleen ook bedrijfsafval, aldus AVR, maar schrijft ook in op aanbestedingen van andere publieke partijen.
Om succesvol een beroep te kunnen doen op de uitzondering op het aanbestedingsrecht, moeten de betrokken gemeenten daarnaast kunnen aantonen dat zij op Twence toezicht houden als waren het een eigen dienst. Ook hier schort het aan, vindt AVR, omdat de gemeente Almelo bijvoorbeeld geen zeggenschap zou hebben als het gaat om de inhoud en de duur van het verwerkingscontract, maar ook om de tarieven waartegen afval wordt verwerkt.
AVR noemt in dat kader het tarief dat Twence hanteert, 78 euro per ton, niet marktconform. Een gangbaar markttarief is volgens AVR echter 60 euro per ton. Dat is overigens 10 euro minder dan wat AVR in 2020 als gangbaar markttarief zag. Volgens commercieel directeur Jasper de Jong komt dat door de importheffing, die maakt dat het Nederlands afvalverbrandingstarief daalt.
Tot slot zouden ook contracten voor onbepaalde tijd, zoals Twence wil afsluiten, tegen de regels van het aanbestedingsrecht zijn, aldus AVR.
Het is niet de eerste keer dit jaar dat AVR op deze wijze van zich laat horen. Eerder ageerde het bedrijf ook al tegen de voorgenomen gunning van de afvalverwerking van de Avalex-gemeenten aan HVC. “We zien dat er voor de hele markt van afvalverwerking te weinig marktwerking is door onder andere een gebrek aan transparantie. Wij vinden transparantie belangrijk om zo weer verder met elkaar te komen”, aldus de verklaring van De Jong.
In een reactie op de brief van AVR liet Twence-directeur Marc Kapteijn weten dat AVR onjuiste feiten ten tonele voert, wat zou leiden tot een onjuiste conclusie. AVR heeft daarop in een brief aan onder meer de gemeente Haaksbergen gevraagd hoe het staat met de zeggenschap over Twence en of de gemeenten hun bevoegdheden op het gebied van inzameling en verwerking van afval hebben overgedragen aan Twence. AVR wil graag vóór 21 september een reactie. Na die datum zal het bedrijf overgaan tot gerechtelijke stappen. Op 30 september vindt een aandeelhoudersvergadering plaats van Twence, waarin de kwestie besproken wordt.
» Brief AVR over
afvalverwerking Twence
» Brief AVR met
afschrift reactie Twence