Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 08 september 2022

Oss wil beter sorteren onder overkapping

Met een nieuw sorteercentrum wil Oss zorgen dat de afvalstromen van de gemeente meer opbrengen.

De gemeente Oss wil op het Duurzaamheidsplein (de vernieuwde milieustraat) in de gemeente een grondstoffencentrale realiseren. Hier moeten diverse grondstoffen worden gesorteerd op kwaliteit en vraag en aanbod en ook tijdelijk opgeslagen kunnen worden. Dat heeft het college van B en W voorgesteld aan de gemeenteraad. Het voorstel wordt vanavond (8 september) besproken in de raadscommissie Ruimte.

Het college constateert dat de gemeente als "aanbieder van afvalgrondstoffen" steeds vaker te maken krijgt met kwaliteits- en inzamelingseisen van fabrikanten, die raken aan de afzetbaarheid van de ingezamelde reststromen. De eisen veranderen voortdurend en in kortere tijdsperioden, terwijl de verwerkingsprijs van afgekeurde grondstoffen stijgt. De gemeente wil met de grondstoffencentrale sneller en adequater in kunnen spelen op de wijzingen in kwaliteitseisen. 

Overkapping

Grondstoffencentrale is wel een enigszins opgeklopte term voor wat de gemeente daadwerkelijk wil realiseren: een overkapping en drie muren, waarbinnen grondstoffen gesorteerd gaan worden. De overkapping is het cruciale onderdeel, want door regen worden afvalstoffen zwaarder en kunnen ze ook aan kwaliteit verliezen. 

Het college verwacht dat de centrale hogere kwaliteit en daarmee hogere opbrengsten voor grondstoffen oplevert, lagere verwerkingskosten door minder afkeur en minder kosten voor op- en overslag en transport. De kosten voor de centrale bedragen zo'n 750.000 euro. Met verwachte opbrengsten van 136.000 euro per jaar zou de centrale binnen 5,5 jaar terugverdiend moeten zijn.

Duurzaam

Met de grondstoffencentrale wil de gemeente dichterbij de doelstelling van 85 procent hergebruik en recycling in 2030 komen. Verder moet de overkapping het Duurzaamheidsplein energieneutraal maken, door de plaatsing van circa tachtig zonnepanelen op het dak. 

Ook de rest van het gebouw wordt duurzaam ingericht. Het regenwater van het dak wordt opgevangen en via een wadi nabij een natuurgebied teruggebracht in de grond. Daarnaast wordt aan een zijde van het gebouw een verticale tuin aangelegd, met onder meer planten, mezenkasten en insectenhotels. Bijkomend voordeel is dat er geen los gestort afval in het natuurgebied waait en dat vogels en
andere dieren geen afval meenemen vanaf het Duurzaamheidsplein. Dit gebeurt volgens het college momenteel incidenteel.

De voorbereidingen voor de grondstoffencentrale worden gestart in het derde kwartaal van 2022. Het doel van de gemeente is om op 1 januari 2023 de grondstoffencentrale operationeel te hebben.