Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 09 september 2022

Recycling afvalcontainerbanden veel potentieel

Het landelijk recyclen van alle afvalcontainerbanden kan mogelijk leiden tot een besparing van miljoenen kilo's aan rubberafval.


Foto: Gemeente Oosterhout

Als alle Nederlandse gemeenten hun afvalcontainerbanden zouden recyclen, levert dat mogelijk 5 tot 6 kton recyclebaar rubber op. Dat blijkt uit resultaten van project Circulariteit in banden Oosterhout (Cibo), dat de gemeente in december 2021 startte in samenwerking met Oosterhoutse ondernemers en Avans Hogeschool, en die vandaag (9 september) zijn gepubliceerd.  

In de Brabantse gemeente Oosterhout gaan elke week tussen de 50 en 70 minicontainers stuk. Ze raken beschadigd door het ledigen of ze waaien om, deksels breken af of er komen barsten in. Wanneer bedrijven en inwoners nieuwe bakken bestellen, zitten daar ook nieuwe banden aan vast. Dit, omdat het voor de leverancier moeilijker is om alleen het bovenste deel te leveren, de bak zonder banden. Met de banden van de kapotte container gebeurt volgens de gemeente Oosterhout nu niks. In Oosterhout is dat jaarlijks 6.000 kilo rubberafval die enkel wordt weggegooid en verbrand, terwijl dit rubber nog gewoon te gebruiken is. Studenten van Avans Hogeschool hebben er bijvoorbeeld prototypes van plantenbakken mee gemaakt, en stootbanden die als wegafscheiding worden gebruikt.

Om de recycling van containerbanden op te starten is echter wel startkapitaal nodig. De gemeente Oosterhout en Avans Hogeschool zijn daarom nu op zoek naar andere gemeenten die mee willen doen.