Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 12 september 2022

Afvalbedrijven in het nauw door hoge energieprijzen

De explosief stijgende energietarieven brengen niet alleen huishoudens, maar ook bedrijven in het nauw. Overheden moeten zorgen voor compensatieregelingen.

Duitsland kent wel een ondersteuningsprogramma voor bedrijven, maar de recyclingsector is daarin niet opgenomen. In een gezamenlijke verklaring eisen brancheorganisaties BDE, BDSV, bvse en VDM dat ook hun bedrijven in aanmerking komen voor steun via het Energiebesparingsprogramma van de federale overheid. "De energiecrisis herinnert onze sector er op drastische wijze aan dat we niet zijn opgenomen in het Energiebesparingsprogramma en bijgevolg geen subsidies ontvangen. Dat moet zo snel mogelijk veranderen", stellen de verenigingen. "Het zijn tenslotte de bedrijven in de afvalbeheer- en recyclingsector die ervoor zorgen dat er door inzameling, sortering en verwerking voldoende energiebesparende gerecyclede grondstoffen beschikbaar zijn voor de verwerkende industrie." Zonder steun kunnen de bedrijven in "existentiële problemen" komen, aldus de organisaties - oftewel, zonder steunen volgen faillissementen.

Nederland

In een interview in de Telegraaf doet Cees-Jan Adema, directeur FNLI, ook een oproep aan de overheid om nu ook in actie te komen. “Je lost niets op met beleid dat de rekening bij het bedrijfsleven neerlegt. De kosten die bedrijven kunnen dragen zijn eindig, dus die worden doorberekend met nog meer inflatie als resultaat”, zegt hij. Ondernemers moet daarnaast perspectief worden geboden om versneld van het gas af te komen. Verduurzaming is volgens Adema een deel van de oplossing.

Stilgelegd

Dat het niet om een theoretisch probleem gaat, blijkt wel in België. Daar heeft plasticrecycler Plastirec in Rijkevorsel de installatie tijdelijk stilgelegd. De energierekening is in anderhalf jaar tijd vervijfvoudigd en dat kan het bedrijf simpelweg niet meer opbrengen. De granuleermachine is daarom vijf dagen stilgelegd. De hoop is dat alle machines volgende week wel weer kunnen draaien, maar het is niet zeker hoe lang dat kan duren.