Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 13 oktober 2022

Grondstoffen uit P2C-installatie van Indaver naar TotalEnergies

Energiebedrijf TotalEnergies en Indaver hebben een afnameovereenkomst aangekondigd voor de levering van petrochemische grondstoffen afkomstig van de recycling van gemengd kunststofafval.

Impressie van de P2C-installatie van Indaver.
Beeld: Indaver

Volgens de overeenkomst zal TotalEnergies de petrochemische grondstoffen kopen die Indaver produceert in de eerste Plastics2Chemicals-installatie (P2C). In deze installatie in Antwerpen zal Indaver gemengd polyolefinenafval omzetten in een petrochemische grondstof met behulp van een depolymerisatietechnologie. De fabriek is momenteel in aanbouw en zal naar verwachting tegen 2024 operationeel zijn. 

TotalEnergies zal deze petrochemische grondstof in haar fabriek in Antwerpen verwerken tot polymeren. Deze gerecyclede polymeren moeten dezelfde eigenschappen en kwaliteit hebben als nieuwe polymeren en geschikt  moeten zijn voor een groot aantal toepassingen, waaronder verpakkingen voor levensmiddelen.

Cruciale samenwerking

"We zijn verheugd de ontwikkeling van geavanceerde kunststofrecyclage te ondersteunen via deze nieuwe afnameovereenkomst. Een samenwerking doorheen de waardeketen is cruciaal om een meer circulaire en duurzame economie te ontwikkelen. Dit partnerschap draagt bij tot onze ambitie om tegen 2030 30 procent circulaire polymeren te produceren", aldus Valérie Goff, Senior Vice President Renewable Fuels & Chemicals bij TotalEnergies.

"We zijn erg blij met deze overeenkomst. Onze bedrijven delen dezelfde visie op een echte circulaire economie voor gerecycleerde kunststoffen aan het einde van hun levensduur", reageert Paul De Bruycker, CEO van de Indaver Groep. "De depolymerisatietechnologie van Indaver Plastics-to-Chemicals maakt het mogelijk om kunststoffen op het einde van hun levensduur, zoals polyolefinen en polystyreen, te recycleren door ze om te zetten in een petrochemische grondstof die kan worden gebruikt voor de productie van veelgevraagde verpakkingsmaterialen. Met P2C breiden wij de mogelijkheden voor de recycling van kunststofafval aan het einde van de levenscyclus, dat voorheen niet kon worden gerecycleerd of alleen kon worden gebruikt voor de omzetting in laagwaardige toepassingen, aanzienlijk uit."