Categorie: Producten | Gepubliceerd: 14 oktober 2022

Vlaanderen haalt zwerfafvaldoelstelling net voor de helft

Tegen 2022 moest er in Vlaanderen 20 procent minder zwerfafval zijn dan in 2015, maar in 2021 zat het werkelijke percentage daar nog niet bij in de buurt. Volgens minister van Omgeving Zuhal Demir benadrukt dit nog eens het belang van de invoering van statiegeld.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
Foto: NVA / Wouter van Vooren

Sinds 2015 onderzoekt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) elke twee jaar de hoeveelheid zwerfafval in Vlaanderen, om te controleren of Vlaanderen haar doelstelling haalt om tegen 2022 20 procent minder zwerfafval te hebben dan in 2015. In vergelijking met 2019 is de hoeveelheid opgeruimd zwerfafval in 2021 met zo’n 20 procent gezakt, van 22.641 ton naar 18.171 ton. Echter, ten opzichte van de nulmeting in 2015 (20.426 ton) is er slechts sprake van een daling van 11 procent voor opgeruimd zwerfafval. Daarmee is de doelstelling uit het Uitvoeringsplan huishoudelijk en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 dus niet gehaald. Dit blijkt uit cijfers die de Ovam vandaag (14 oktober) publiceert. De Ovam plaatst wel een kanttekening bij de cijfers: de impact van de Covid-maatregelen die in 2021 golden op de hoeveelheid zwerfafval is moeilijk te kwantificeren. “De resultaten moeten dan ook vooral gezien worden als een aanmoediging om het zwerfvuilbeleid verder te zetten en nog te versterken”, pleit de Afvalstoffenmaatschappij.

Statiegeld

Statiegeld kan een van de antwoorden zijn op het Vlaamse zwerfafvalprobleem, laat minister van Omgeving Zuhal Demir weten in een reactie op de cijfers tegenover Belgisch persbureau Belga. Niet verwonderlijk, want uit cijfers die Ovam eerder dit jaar publiceerde blijkt dat blikjes en plastic flessen tot 3 liter ongeveer een derde uitmaken van het totale gewicht van al het Vlaamse zwerfafval. Eerder beschreef Demir de invoering van statiegeld ook al als onvermijdelijk. Eind dit jaar gaat zij met een voorstel naar de regering dat zwerfvuil effectief maximaal aanpakt, schreef zij vandaag op twitter. “Als dat meer inspanningen vraagt van de sector, so be it.”

Statiegeldalliantie

De Statiegeldalliantie reageert op haar beurt verheugd op de reactie van Demir. “Van in het begin van haar ambtstermijn heeft minister Demir de industrie gewaarschuwd. Nu trekt ze de logische conclusie uit de slechte zwerfvuilcijfers en gaat ze over tot actie. Nadat het bedrijfsleven jaren de tijd kreeg om het zwerfafval op andere manieren te laten dalen, is het nu tijd voor statiegeld, het systeem dat al jaren succesvol is in Duitsland, Nederland en tientallen andere landen”, schrijft de alliantie.

Sluikstort

In de nieuwe cijfers van de Ovam staan ook nieuwe gegevens over sluikstort. De hoeveelheid opgeruimd sluikstort lag in 2021 met 28.600 ton 3 procent lager dan in 2019, maar 27 procent hóger dan in 2015 (22.592 ton).

Meer informatie:

» Zwerfvuil Sluikstort Studie 2021