Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 21 februari 2023

Kamer maant tot spoed in aanpak VTH-stelsel

De versterking van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving verloopt te traag, vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. De staatssecretaris moet tekst en uitleg geven.

De commissie van Aartsen kraakte twee jaar geleden kritische noten over het VTH-stelsel.
Foto: Adviescommissie VTH

Vorige week vond een schriftelijk overleg plaats over de voortgang van de versterking van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-stelsel). Verschillende fracties in de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (IenW) stelden vragen, en de rode draad is duidelijk: er is te veel vertraging in dit proces. Het zeer kritische rapport van de commissie-Van Aartsen is inmiddels immers al bijna twee jaar oud, maar van echte hervormingen is het nog niet gekomen. Wat veroorzaakt die vertraging en kan staatssecretaris Vivianne Heijnen van IenW het een en ander niet versnellen, willen de commissieleden van de VVD, D66, GroenLinks en PvdD weten. 

Zo constateert de VVD ook dat de besluitvorming over het interbestuurlijk programma al in november plaatsvond, maar dat de bijbehorende brief over de voortgang pas medio januari verzonden werd. Had dat niet vóór het kerstreces gekund, vraagt de partij zich af. Ironisch is dat Heijnen in diezelfde brief juist schreef dat "het niet snel genoeg kan".

Vergunningen

VVD en D66 vragen verder ook naar de voortgang van de motie Haverkort. In deze motie gaven Erik Haverkort (VVD), Harry van der Molen (CDA) en Kiki Hagen (D66) aan dat de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie zullen leiden tot een toename in vergunningsaanvragen door bedrijven voor het aanpassen van hun productiefaciliteiten, zodat ze schoner en energiezuiniger worden. De omgevingsdiensten zijn momenteel echter onvoldoende toegerust om deze aanvragen tijdig af te handelen. De regering moet daarom onderzoeken om hoeveel vergunningsaanvragen het de komende vijf jaar zal gaan en welke maatregelen er nodig zijn om ervoor te zorgen dat de energietransitie en de circulaire economie niet in gevaar komen door ontbrekende vergunningen. Heijnen heeft echter alleen toegezegd dit 'na te vragen' bij de Omgevingsdienst NL. Dat is volgens de VVD iets heel anders dan daadwerkelijk maatregelen onderzoeken. De partij wil hier daarom meer opheldering over, net als D66.

Toezicht

De PvdD vindt dat de staatssecretaris de aanbeveling van de commissie-Van Aartsen om Rijkstoezicht in te stellen op omgevingsdiensten, niet goed invult. Heijnen heeft ervoor gekozen om omgevingsdiensten visitaties uit te laten voeren bij elkaar. Dat is niet hetzelfde als toezicht vanuit het rijk, vindt de PvdD. 

De partij heeft daarnaast ook enkele vragen over een signaalrapportage van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), waarin de ILT concludeerde dat er tekortkomingen zijn bij certificeringsstelsels. De PvdD wil weten om wat voor certificaten het gaat, of er milieuschade is opgetreden, en hoe deze rapportage zich verhoudt tot de versterking van het VTH-stelsel.

Belangenafweging

De BBB vraagt als enige niet naar de opgelopen vertragingen. De partij vraagt alleen naar het openbaar maken van inspectieresultaten door de ILT - daarvoor wordt een belangenafweging gemaakt, en de BB wil weten hoe zo'n afweging eruit ziet.