Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 16 maart 2023

BKN hekelt handhaving registratieplicht door gemeenten

Wat het Ministerie van Justitie betreft hoeven kringlooporganisaties met het Keurmerk Kringloop Nederland verworven goederen maar beperkt te registreren. In de praktijk nemen gemeenten hier echter nog niet altijd genoegen mee.

Goederen afgeven bij een kringloopwinkel moet niet te ingewikkeld gemaakt worden, vindt BKN.
Foto: Diana Vyshniakova | 123RF

De Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) krijgt signalen van haar leden dat boa’s namens de gemeente op de stoep staan en de kringloop verplichten om al hun spullen te registreren. Gert-Jan Dekker, directeur bestuurder van Rataplan: “We hebben gisteren (15 maart) bezoek gehad bij ons filiaal in Den Haag. Boa’s wijzen medewerkers erop dat ze verplicht zijn om alle elektronica te registreren, maar ook sieraden, fietsen etc. Het probleem is dat we dat echt niet kunnen. Daar komen bij ons letterlijk containers vol van binnen, van broodroosters tot radio’s. Vaak worden registratiegoederen ongezien voor de deur gezet of het zit onder in een doos. Dan kan je het eigenlijk al niet meer registreren.”

BKN-directeur Rachel Heijne noemt het van de zotte om te denken dat er heling en witwassen plaatsvindt via de kringloop. Daar worden spullen immers gedoneerd. “Welke dief gaat uit stelen, om de buit vervolgens voor niets weg te geven? Zo’n moderne Robin Hood ben ik nog niet eerder tegengekomen. Een registratieplicht voor de kringloop is niet wenselijk, niet mogelijk en niet nodig.”

BKN herhaalde haar boodschap de afgelopen jaren meerdere malen en bracht deze onlangs ook in bij een rondetafelgesprek over heling en witwassen in de Tweede Kamer. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie bleek er gevoelig voor, wat resulteerde in een voornemen de registratieplicht-wetgeving aan te passen. In de uitvoeringstoets wordt nu voorgesteld dat kringlooporganisaties die het Keurmerk Kringloop Nederland voeren, een zeer beperkte registratieplicht krijgen. Kort samengevat komt het erop neer dat ze niet-unieke gratis verworven goederen niet hoeven te registreren. Voor unieke gratis verworven goederen geldt dat ze het goed zelf wel moeten registeren, maar de NAW-gegevens van de aanbieder niet hoeven te registreren.

“Wij zijn blij dat het ministerie voornemens is de registratie voor leden die het Keurmerk Kringloop Nederland voeren, aanzienlijk te beperken”, zegt Heijne. “We roepen gemeenten op om nú al in de geest van deze aanpassing te handelen. Stel geen onmogelijke eisen aan onze leden waardoor de kringloop om zeep wordt geholpen en de circulaire economie uit beeld raakt.”