Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 21 maart 2023

Tien 'recyclinghelden' in de prijzen op Wereld Recycle Dag

De Nederlandse Green Deal koffiepads en theezakjes werd op Wereld Recycle Dag geëerd als 'recyclingheld', net als negen andere projecten van over de hele wereld.

Foto: africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Tijdens Wereld Recycle Dag (Global Recycling Day) op zaterdag 18 maart reikte de Global Recycling Foundation prijzen uit. Tien Recycling Heroes ontvingen een prijs van 1.000 dollar. Daarnaast waren er prijzen van 250 dollar voor de tien winnaars van de Creative Innovation Awards. 

Voor de nominatie van de Recycling Heroes Award waren er wereldwijd 400 inzendingen. De Green Deal koffiepads en theezakjes, van de branchevereniging Koffie & Thee Nederland, de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven, was één van de winnaars. Hiermee is afgesproken dat zoveel mogelijk koffiepads en theezakjes composteerbaar zijn, zodat ze bij het gft mogen. "We zijn heel blij met deze erkenning", zegt Unico van Kooten, beleidsmedewerker Europese zaken bij de Vereniging Afvalbedrijven. "Het laat zien hoe belangrijk samenwerking met ketenpartijen is. De Nederlandse koffie- en theesector heeft de signalen vanuit de markt serieus opgepakt en zijn producten verduurzaamd. Ze zijn hiermee koploper in Europa. We hopen dat dit praktische voorbeeld internationaal inspirerend gaat werken."

Andere winnaars waren onder meer een recyclingapp uit Oostenrijk, luiertassen van gerecycled pet in het Verenigd Koninkrijk, een Chinees vrijwilligersteam dat gebruikte computers naar scholen stuurt en een project voor plasticrecycling in India.