Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 04 juli 2023

Lachgascilinders welkom op milieustraat HVC (ondanks Opiumwet)

HVC heeft besloten niet te wachten op een landelijke oplossing en gaat lege lachgascilinders innemen op de afvalbrengstations. Ook loopt er een proef met een beloning voor het inleveren van de cilinders.

Opslag van lachgascilinders op een milieustraat van HVC's collegabedrijf Rova.
Foto: Rova

Het afvalbedrijf roept inwoners op om lachgascilinders niet in het restafval te gooien, maar in te leveren bij het afvalbrengstation. Ook start een communicatiecampagne met die boodschap. Na inname stuurt HVC de cilinders naar verwerkers, die ze zorgvuldig kunnen verwerken.

Lachgascilinders staan onder druk, waardoor ze tijdens de reguliere inzameling en afvalverbranding kunnen ontploffen. Dat veroorzaakt schade aan vuilniswagens en afvalenergiecentrales. Chris Kuijten, directeur Energie uit afval bij HVC: “Dagelijks zien we ontploffingen van cilinders. Restafval en lachgascilinders, ze gaan gewoon niet samen. Hierdoor hebben we extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen en maken we veel meer reparatiekosten dan anders. Zonde, want de afvalbeheerkosten worden zo onnodig hoger. Ik hoop dat dit bewustzijn mensen stimuleert de cilinders naar het afvalbrengstation te brengen.”

Verbod

Sinds het verbod op lachgas per 1 januari 2023 en het vervallen van statiegeld op lege cilinders belanden lachgascilinders steeds vaker bij het restafval. Officieel mogen afvalbedrijven ze niet innemen, omdat het om drugsafval gaat. Er is sinds het verbod echter ook geen andere legale inzamelmethode, waardoor sommige bedrijven ze toch innemen, om gevaarlijke situaties te voorkomen. 

De NVRD en de Vereniging Afvalbedrijven pleitten daarom eerder bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor het juridisch mogelijk maken voor milieustraten om de cilinders in te nemen en de (her)invoering van een statiegeldsysteem. Deze laatste optie werd eerder door staatssecretaris Vivianne Heijnen afgeschoten. Omdat de verkoop van lachgas voor recreatief gebruik illegaal is, vindt zij een statiegeldsysteem hiervoor geen optie.

HVC geeft tegenover AfvalOnline aan dat de gesprekken tussen de afvalsector en het ministerie hierover nog steeds lopen. De verwachting is dat er een oplossing komt om het innemen van lachgascilinders bij milieustraten juridisch mogelijk te maken en HVC sorteert hierop voor. "Er zal een oplossing komen, maar die gesprekken zijn nog gaande. Wij hebben besloten daar niet op te wachten", aldus een woordvoerder. "De bestaande situatie willen we doorbreken. HVC heeft zelf besloten lachgascilinders in te nemen bij afvalbrengstation, omdat wij de veiligheid voor inwoners en eigen medewerkers altijd als randvoorwaarde voor alle werkzaamheden hebben. Daar kunnen en willen we niet aan tornen en daarom moet er wel over worden gegaan tot actie." Hoewel het geen overtreding is van de milieuwetgeving, loopt HVC bij handhaving van de Opiumwet daarmee wel een risico. 

Beloning

HVC wil ook onderzoeken of een beloning mensen stimuleert om de lachgascilinders in te leveren. Op één afvalbrengstation, de locatie in Dordrecht, krijgen mensen daarom bij het inleveren van lachgascilinders tijdelijk een bioscoopbon ter waarde van 12,50 euro. Deze proef loopt tot en met 30 juli en alleen mensen van 18 jaar en ouder kunnen meedoen. Hoewel ook hier geen juridische basis is, heeft HVC wel de gemeente en omgevingsdienst geïnformeerd over deze actie.