Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 18 juli 2023

Umincorp wordt volledig eigenaar PRA

Plasticrecyclingbedrijf Umincorp neemt de aandelen van de recyclingfabriek Plastic Recycling Amsterdam over van haar huidige 'joint venture'-partner Milieu Service Nederland.

Een mix van plastic deeltjes vlak voor dat deze wordt gesorteerd met MDS.
Foto: Umincorp

Umincorp is momenteel nog voor 50 procent eigenaar van Plastic Recycling Amsterdam (PRA), de andere helft van de aandelen is in handen van Milieu Service Nederland. Dankzij investeringen van Invest-NL en Energietransitiefonds Rotterdam kan Umincorp de aandelen van Milieuservice Nederland in PRA overnemen en zo de Amsterdamse recyclingfabriek volledig in haar eigen bedrijfsstructuur integreren.

Door PRA volledig in eigen handen te krijgen, wil Umincorp haar – naar eigen zeggen – leidende positie in de recyclingsector verzekeren. Daarnaast moet de consolidatie zorgen voor een efficiencyslag: beide locaties vallen nu onder één directie, waardoor de recycler sneller kan inspelen op veranderende marktomstandigheden. De overname van de resterende helft van de aandelen houdt volgens het bedrijf in dat de gehele recyclingketen in het beheer van Umincorp komt. PRA verwerkt en scheidt jaarlijks ruim 20 kton huishoudelijk plasticafval, aan de hand van de ‘Magnetische Dichtheid Scheiding’-technologie. Het pet-materiaal verwerkt Umincorp in haar fabriek in Rotterdam tot korrels die dienen als grondstof voor nieuwe consumentenverpakkingen.

Capaciteit vergroten

Daarnaast zorgen de investeringen ervoor dat Umincorp nieuwe machines voor beide locaties kan aanschaffen, om de efficiëntie en de capaciteit van beide fabrieken te vergroten. Zo kan de plasticrecycler zich voorbereiden op de nieuwe Europese regels die het gebruik van gerecycled materiaal verplicht stellen. Afgelopen april heeft minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie nog aangegeven dat vanaf 2027 minimaal 25 procent van alle plasticproducten moeten bestaan uit gerecycled of biogebaseerd plastic. Dit percentage moet oplopen naar 30 procent in 2030. Op Europees niveau stelde Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius afgelopen november voor dat plasticflesjes vanaf 2030 minimaal uit 30 procent recyclaat moeten bestaan.

Arjen Wittekoek, general manager van Umincorp: “Omdat we nu de gehele recyclingketen beheersen en kunnen investeren in nieuwe machines, zijn we in staat om de kwaliteit van de gerecyclede plastickorrels nog beter te maken en onze productie verder op te voeren.” De samenwerking tussen Umincorp en Milieuservice Nederland blijft bestaan. Over de hoogte van het bedrag waarvoor Umincorp de aandelen van Milieu Service Nederland overneemt, doet de plasticrecycler geen uitspraken.

'Volgend niveau volwassenheid'

Gisteren (17 juli) liet Jaap Vandehoek weten te stoppen als CEO van Umincorp. Hij vond dat het tijd was om ruimte te maken voor anderen, die het bedrijf naar een volgend niveau van volwassenheid leiden.