Met een aanvullend pakket aan maatregelen wil het kabinet de klimaatdoelen van 2030 halen. Diverse maatregelen gaan ook gevolgen hebben voor de afvalsector.
Terwijl Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius afgelopen november nog voorstelde dat plasticflesjes vanaf 2030 minimaal uit 30 procent recyclaat moeten bestaan, wil minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie sneller een verplicht percentage plastic recyclaat invoeren. Vanaf 2027 krijgen plasticproducenten te maken met een nationale verplichting voor de toepassing van plasticrecyclaat. Minimaal 25 procent van alle plastics moeten dan bestaan uit gerecycled plastic of biogebaseerd plastic. Dit percentage moet oplopen naar 30 procent in 2030. Deze verplichting is van toepassing op alle plastics die in Nederland en voor de Nederlandse markt worden geproduceerd. Export is uitgezonderd. Vanuit het Klimaatfonds gaat het kabinet bedrijven ondersteunen bij deze transitie naar een circulaire plasticketen. Daarnaast wil het kabinet afvalverbranding verder gaan beprijzen om afvalverbrandingsinstallaties te stimuleren om meer kunststof te gaan sorteren, in plaats van te verbranden.
Dit is slechts een van de 120 extra maatregelen, die minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie afgelopen woensdag (26 april) heeft gepresenteerd om de klimaatdoelen van 2030 te halen. De doelstelling is om in 2030 minimaal 55 procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. Om tegenvallers te kunnen opvangen, wil het kabinet zekerheid inbouwen. Daarom mikt ze in de praktijk op een reductie van zo’n 60 procent CO2-uitstoot. De extra maatregelen moeten een extra CO2-reductie van 22 Mton in 2030 opleveren en kosten in totaal 28,1 miljard euro.
De industrie, waaronder de transitie naar een circulaire keten valt, draagt voor 5,2 Mton bij aan deze CO2-reductie. Andere sectoren waarin veel CO2-reductie volgens het kabinet te behalen valt, zijn onder meer mobiliteit, elektriciteit en landbouw (allen 4 Mton). Zo wil het kabinet de inzet van biobrandstoffen in het wegverkeer geleidelijk verhogen en wil ze geld reserveren voor gebruik van waterstof in het zwaar transport op de weg en via de binnenvaart.
Minister Jetten: “Nederland heeft jarenlang achter de klimaatdoelen aan gehobbeld. Nu is het tijd om de grote sprong te maken. Tegelijkertijd moeten alle Nederlanders de transitie mee kunnen maken. Juist ook de mensen voor wie dat nu nog minder geldt. Klimaatbeleid moet werken voor iedereen.” Op Nederland als welvarend land dat veel uitstoot heeft veroorzaakt, rust volgens het kabinet de verantwoordelijkheid om de uitstoot voortvarend omlaag te brengen en zo een bijdrage te leveren aan het voorkomen van steeds ernstigere gevolgen van klimaatverandering.
» Kamerbrief
over voorjaarsbesluitvorming Klimaat
» Overzicht aanvullend
klimaatpakket