Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 10 augustus 2023

Nog veel vraagtekens bij plastic in compost

Er is nog te weinig bekend over de aanwezigheid van plastics in compost en digestaat in het Verenigd Koninkrijk.

Er is weinig data beschikbaar over vervuiling van compost met plastics, en zelfs helemaal geen informatie over de aanwezigheid ervan in digestaat. Er is meer onderzoek nodig zodat effectief beleid kan worden opgesteld. Dat concludeert het Britse actieprogramma Wrap in een nieuw rapport. Hoewel er wel enkele onderzoeken zijn gedaan naar de effectiviteit van compost versus kunstmest, is er meestal weinig aandacht voor de aanwezigheid van plastics. Wanneer daar wel over gerapporteerd wordt, is onduidelijk waar de compost precies vandaan komt en welke behandelingen eventueel zijn gedaan om plastic te verwijderen. Ook zijn de onderzoeken moeilijk onderling vergelijkbaar: sommige rapporteren over plastics als percentage van het compost, andere schrijven over deeltjes per kilo compost.

Er zijn aanwijzingen dat composteerbare plastics daadwerkelijk afbreken in industriële compostering. Niet-composteerbare plastics moeten echter voor of na het composteerproces verwijderd worden om te voldoen aan certificeringsvereisten. Hoewel er geen data zijn over de aanwezigheid van composteerbare plastics in digestaat, verwacht Wrap dat ze niet afbreken omdat ze daar niet voor ontworpen zijn, en dus verwijderd zullen moeten worden. 

Effecten

Verder is er nog te weinig bekend over de schadelijke effecten van plastics in compost - hoewel volgens Wrap wel duidelijk is bewezen dat plastic in de grond negatieve effecten heeft. Het is echter momenteel nog niet mogelijk om een limiet voor plastics in compost, digestaat of grond op te stellen die gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs. Het bewijs is daarvoor namelijk te karig. 

Aanbevelingen

Wrap doet een aantal aanbevelingen om de kwaliteit van compost te verbeteren. Op de eerste plaats staat het stimuleren van huishoudens om geen vervuilde stromen voor recycling aan te bieden, middels sancties of positieve prikkels. Daarna volgen discussies over de huidige limieten, het delen van data via een portaal en het monitoren van het verwijderen van vervuiling. Er is meer onderzoek nodig naar de bron en effecten van plastic in de bodem.