Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 14 augustus 2023

Elburg en Nunspeet dichter bij toetreding tot Fryslân Miljeu

Verschillende Noord-Veluwse gemeenten zitten in het besluitvormingsproces om de afvalinzameling per 2026 onder te brengen bij Fryslân Miljeu. Elburg en Nunspeet hebben daarin weer een stap gezet.

Het is de bedoeling dat het proces dit najaar is afgerond, zodat er voldoende tijd resteert om de samenwerking met Fryslân Miljeu voor te bereiden. Die zal dan per 1 januari 2026 het fijn restafval, gft en opk gaan inzamelen. In de regio zal daartoe een nieuwe Omrin-vestiging worden opgericht. De totale voorbereidingskosten worden geschat op zo’n 50.000 euro.  

De portefeuillehouders Afval en Grondstoffen van de Noord-Veluwse gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek hebben al enige tijd geleden ingestemd met de besluitvorming over de samenwerking met Fryslân Miljeu. Maar voordat de voorbereidingen daartoe gezamenlijk van de grond kunnen komen, moet het voornemen bestuurlijk ook worden goedgekeurd. De colleges van de gemeenten Elburg en Nunspeet hebben dat deze zomer in ieder geval gedaan. Dit betreft een eerste stap in het besluitvormingsproces: voor een definitief toetredingsbesluit moet het ook nog langs de gemeenteraden. In de gemeente Harderwijk heeft de raad dat al goedgekeurd. Hoeveel gemeenten uiteindelijk daadwerkelijk aansluiten, is dus nog even afwachten.

Argumenten

In de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek zamelt Aconov (een samenwerking tussen Remondis en Van Werven) het afval in. Dat was de uitkomst van de laatste aanbesteding van de afvalinzameling in 2018. Aconov was destijds de enige inschrijver, wat de landelijke tendens bevestigt dat de belangstelling van private partijen voor dit soort aanbestedingen afneemt. Daarnaast zou deelname in een overheidsgedomineerde inzamelorganisatie de inzameling minder kwetsbaar maken én die deelname zou het eenvoudiger maken om (zonder winstoogmerk) de dienstverlening aan te passen op basis van gemeentebeleid, wijzigingen in wet- en regelgeving of andere omstandigheden. Dit waren de drie argumenten die ertoe leidden dat de vijf gemeenten om zich heen gingen kijken naar opties voor deelname in een publieke inzamelorganisatie om mee samen te werken. ACV, Omrin, Circulus-Berkel, Rova en HVC passeerden de revue, waarbij Fryslân Miljeu (Omrin) als beste optie naar voren kwam.