Categorie: Producten | Gepubliceerd: 16 augustus 2023

Stichting De Noordzee wil meer rookvrije stranden

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee zijn dit jaar fors minder sigarettenpeuken opgeruimd dan een jaar eerder. Meer rookvrije stranden moeten ervoor zorgen dat dit de komende jaren de trend wordt.

Vrijwilligers verzamelen afval op een Zeeuws strand.
Foto: Stichting De Noordzee

De Cleanup Tour vond plaats van 1 tot en met 15 augustus. In die tijd ruimden 1.827 vrijwilligers in dertig etappes 6.081 kilo afval op van de stranden van Schiermonnikoog tot en met Cadzand. Ook raapten ze 27.854 sigarettenpeuken op. Vorig jaar waren dat er nog 86.594.

Is de strandbezoeker zijn leven gaan beteren? Stichting De Noordzee vreest van niet. Door het slechte weer waren er de afgelopen vooral minder strandbezoekers en daardoor dus ook minder peuken. Maar heeft Nederland volgend jaar weer een goede zomer, dan struikelen de vrijwilligers bij wijs van spreken weer over de sigarettenpeuken.

Rookvrije stranden

Wat de stichting betreft zijn de 27.854 peuken die dit jaar zijn opgeruimd en geteld er echter ook nog 27.854 te veel. “Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval op populaire stranden en zijn enorm schadelijk voor het milieu en de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen”, zegt Wytske Postma, directeur van Stichting De Noordzee.

Daarom roept Stichting De Noordzee op tot rookvrije stranden om peukenafval tegen te gaan. Postma: “We zijn erg blij dat steeds meer kustgemeentes besluiten om een stuk strand rookvrij te maken. Na het strand van Renesse en Noordwijk volgen deze zomer Goeree-Overflakkee en Den Haag. Met rookvrije stranden voorkomen we dat peuken op het strand terecht komen. Hopelijk volgen andere kustgemeentes snel.”