Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 22 augustus 2023

ACM wijst bezwaar AVR af

Ook na bezwaar van AVR gaat de Autoriteit Consument & Markt geen onderzoek doen naar inbestedingen bij Twence.

AVR had een handhavingsverzoek ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) omdat de aandeelhoudende gemeenten van Twence zich niet aan de aanbestedingsregels zouden houden en te hoge tarieven aan Twence zouden betalen. Daarmee overtreden ze volgens AVR het bevoordelingsverbod in de Wet Markt en Overheid. Vorig jaar wees de ACM dat handhavingsverzoek al af, omdat een groot deel zich richt op de aanbestedingsregels en de ACM hierop geen toezicht houdt. AVR tekende bezwaar aan, maar tevergeefs. Gisteren (21 augustus) liet de ACM weten het bezwaar ongegrond te verklaren. 

Na heroverweging komt de ACM tot de conclusie dat zij niet doeltreffend en doelmatig kan optreden. Nader onderzoek naar de marktconformiteit van de tarieven van Twence vergt veel (economisch) onderzoek. Voor dit onderzoek is schaarse, specialistische kennis en capaciteit vereist die dan niet kan worden ingezet in andere zaken. Bovendien is het aannemelijk dat de Europese staatssteunregels van toepassing zijn. De ACM is niet de aangewezen instantie om nader onderzoek te doen.

Vervolg bij de rechter?

AVR kan nog naar de rechtbank stappen om beroep in te dienen tegen de beslissing van de ACM. "We bekijken op dit moment nog of we in beroep zullen gaan", geeft het bedrijf aan in een reactie. "We zijn blij dat de ACM nu aangeeft dat afvalverwerking ook in juridische zin een economische activiteit is. Voorafgaand aan deze uitspraak werd daar nog wel eens verschillend gedacht. Zo maken we als sector weer een stap dat daarover geen discussie meer is. We zijn natuurlijk teleurgesteld dat de ACM niet de tijd neemt om dit verder te onderzoeken. Immers, voor een gemeente gaat het bij het laten verwerken van haar restafval toch vaak om flinke bedragen die de inwoners betalen via de afvalstoffenheffing."

Eerder maakte AVR bij de rechter ook al bezwaar tegen de overeenkomst tussen Twence en de aandeelhoudende gemeenten, maar zonder succes. In deze zaak loopt nog wel een hoger beroep.