Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 22 augustus 2023

Afvalfonds wil minister voor Circulaire Economie

Het Afvalfonds Verpakkingen hoopt dat politieke partijen hergebruik van grondstoffen een centrale plek geven in hun verkiezingsprogramma. Na de verkiezingen ziet de producentenorganisatie graag een minister voor Circulaire Economie op het bordes.

Krijgt de nieuwe ministersploeg een minister van Circulaire Economie?
Originele foto: Rijksoverheid

In een position paper, dat ter inspiratie dient voor verkiezingsprogramma’s, schrijft het Afvalfonds dat het de komende regeringsperiode van essentieel belang is dat er aandacht komt voor uitbreiding van de afvalverwerkingscapaciteit, dat Nederland investeert in sortering en recycling én dat er werk wordt gemaakt van de harmonisatie van afvalinzamelsystemen. Om de omslag naar een circulaire economie te maken, is bovendien een gecoördineerde en centrale uitvoering nodig onder leiding van een minister. Het Afvalfonds pleit daarom voor een minister voor Circulaire Economie, die ‘grensoverschrijdend kan denken en kan zorgen voor een solide en collectieve infrastructuur’.

Verwerkingscapaciteit

Het vergroten van de recyclingcapaciteit (bijvoorbeeld van verpakkingshout waarmee nu nog energie wordt opgewekt) versterkt volgens het Afvalfonds de economie én levert banen op. Hiervoor moet wel een aanzienlijk deel van onze schaarse ruimte worden gereserveerd, waarschuwt de organisatie. Dat is nodig om alle ingezamelde grondstoffen effectief te kunnen hergebruiken. Gerecyclede materialen kunnen vervolgens weer beschikbaar worden gesteld aan Nederlandse producenten en importeurs. Zo worden grondstoffen binnen de verpakkingsketen gehouden,

Innovatie

Wat het Afvalfonds betreft zijn met name voor plastic geavanceerde recyclingtechnieken nodig, zodat er uiteindelijk geen virgin materiaal meer nodig is. Huidige (EU-)wetgeving verbiedt het toepassen van gerecycled materiaal in voedsel- en cosmeticaverpakkingen. Deze drempel dient te worden weggenomen door middel van betere wetgeving en nieuwe oplossingen. Nederland zou dan ook fors moeten investeren in onderzoek en innovatie stimuleren. Zo behoudt Nederland haar leidende rol op het gebied van de circulaire economie in Europa.

Harmonisering inzameling

Een nieuwe regering moet verder zorgen voor meer uniforme inzamelsystemen, waardoor uiteindelijk meer kwalitatief hoogwaardig recyclaat verkrijgbaar is. Het streven is om het aantal verschillende inzamelsystemen tot een minimum te beperken, waardoor het voor consumenten en afvalverwerkers makkelijker wordt om mee te werken en de vervuiling van het afval omlaag gaat. Natuurlijk blijft er wat het Afvalfonds wel ruimte voor bronscheiding (waar mogelijk) én nascheiding (waar nodig).