Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 22 september 2023

Grote brand bij AVR

AVR kampt met een grote brand in de verbrandingsinstallatie in Rotterdam. De gevolgen voor de afvalverwerking in Nederland zijn nog onduidelijk, maar in potentie groot.

De brand ontstond donderdagochtend (21 september) rond 07.30 in de centrale turbinehal van AVR en níet in een opslagloods zoals verschillende media eerder meldden. Het personeel dat nog in het pand aan het werk was, kon op tijd wegkomen en er zijn geen gewonden gevallen. 's Middags leek de brand onder controle, maar iets voor middernacht is het vuur toch weer opgelaaid. Inmiddels heeft de brandweer besloten het vuur door het dak te laten slaan, zodat het van bovenaf kan worden geblust. Daarvoor zijn onder meer blusboten ingeschakeld. Er is veel rookontwikkeling, maar eerste metingen in de omgeving hebben geen gevaarlijke stoffen geconstateerd. 

Gevolgen

Omdat de brand nog gaande is, zijn de gevolgen voor de afvalverwerking in Nederland nog onduidelijk. "We kunnen nu niet het gebouw in om de schade te bekijken, dus er is nog niks zinnigs te zeggen over de termijn waarop we weer open kunnen", zegt een woordvoerder van AVR. "De brandweer is nog volop bezig en het gaat nog wel even duren." Omdat de brand woedt in de centrale turbinehal is de stroom op het terrein grotendeels uitgevallen.

Alle afvaltransporten die vandaag bij AVR binnen zouden komen zijn stilgelegd. Het bedrijf is druk in overleg om daar andere verwerkingsmogelijkheden voor te vinden. Het is volgens de woordvoerder nog te vroeg om te zeggen of dat ook gaat lukken, of dat er afval tijdelijk opgeslagen zal moeten worden.

1,36 Mton

De afvalenergiecentrale AVR is één van de grootste van Nederland. In 2021 verwerkte de installatie 1,36 Mton afval. Dat komt neer op 18 procent van alle afvalverbranding in Nederland dat jaar. In 2022 ging er zelfs 1,65 Mton de AEC in. Mocht deze capaciteit voor langere tijd wegvallen, dan kan dat serieuze gevolgen hebben voor de afvalverwerking in Nederland. Toen in de zomer van 2019 AEB tijdelijk verbrandingslijnen moest sluiten, moest er ook afval naar andere AEC's voor verwerking. Dat werd onder meer opgevangen door minder afval te importeren, maar ook door meer afval te storten.