Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 03 oktober 2023

Noord-Holland sorteert voor op verbod biomassacentrales

Biomassacentrales die gebruik maken van houtige biomassa kunnen in de provincie Noord-Holland in de ban gaan.

Provinciale Staten namen gisteren (2 oktober) een motie aan die Gedeputeerde Staten oproept een onderzoek te doen naar de (juridische) mogelijkheden om toekomstige vergunningen voor biomassacentrales te verbieden. Het gaat dan om centrales die gebruik maken van houtige biomassa. Opties om vergunningen voor nieuwe biomassacentrales te verbieden zijn mogelijk het opstellen van een provinciale biomassastrategie en/of het aanpassen van de omgevingsverordening. 

De partijen dienden de motie onder andere in omdat het gebruik van houtige biomassa in centrales leidt tot een verslechtering van de luchtkwaliteit en het niet circulair is om hout dat voor andere, hoogwaardige doeleinden kan worden gebruikt, te verbranden in een centrale.

Biomassacentrale Diemen

De discussie over het gebruik van houtige biomassa in biomassacentrales laaide in Noord-Holland op, doordat de Raad van State onlangs een vergunningsaanvraag voor een biomassacentrale van Vattenfall in Diemen vernietigde wegens onvoldoende duidelijkheid over de herkomst van het hout.

Naar aanleiding van die uitspraak pauzeerde Vattenfall de ontwikkeling van de biomassacentrale in Diemen. Het bedrijf verkent nu de mogelijkheden van alternatieve duurzame warmtebronnen.

Brede steun

De motie in Provinciale Staten is ingediend door Ja21 en werd medeondertekend door BBB, VVD, CDA, PVV, PvdD en Forum voor Democratie.