Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 15 januari 2024

Slopen moet circulairder in Noord-Holland

37 partijen in Noord-Holland gaan de circulariteit in de bouwsector verbeteren. Ze hebben afspraken gemaakt over het circulair slopen van gebouwen.


Bij circulair slopen worden gebouwen zo gesloopt dat de materialen herbruikbaar zijn voor nieuwe gebouwen.
Foto: Hilda Weges | Dreamstime

De afspraken zijn vastgelegd in de circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord, een initiatief van de provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland. Onder de ondertekenaars zijn gemeenten, aannemers, projectontwikkelaars, sloopbedrijven, woningcorporaties. 

Bij circulair slopen worden gebouwen zodanig gesloopt, ontmanteld en gedemonteerd dat de vrijkomende grondstoffen gebruikt kunnen worden in andere bouwprojecten. In 2024 gaan alle deelnemende partijen tenminste de helft van hun sloopprojecten circulair uitvoeren. Binnen twee jaar moeten ze volledig circulair gaan slopen. De voorschriften hiervoor zijn in samenwerking met de deelnemende partijen opgesteld en moeten zorgen voor een groter aanbod van circulaire bouwmaterialen. Daarnaast bevat de deal ook afspraken over het stimuleren van ketensamenwerking tussen partijen en het ontwikkelen en delen van kennis. 

"De eerste pilots in de regio zijn al van start gegaan. Ons gemeentehuis is voor de renovatie kon beginnen zo circulair mogelijk gedemonteerd", vertelt Arthur Helling, wethouder gemeente Hoorn. "Nu we met elkaar een gezamenlijk startmoment hebben, wordt het alleen maar leuker. We kunnen daarmee de versnelling inzetten om bouwmaterialen via sloop weer terug in de bouwketen te krijgen."

Alle ondertekenaars

Gemeenten Hollands Kroon, Dijk en Waard, Hoorn, Opmeer, Enkhuizen, Stede Broec, Medemblik, Heiloo, Bergen en Uitgeest. Woningcorporaties Woonwaard, Kennemer Wonen, Welwonen en gemeentelijk woningbedrijf Opmeer. Ontwikkelaars Ooms Bouw en Toekomstgroep. Zorginstelling GGZ-NHN. Sloopbedrijven GPGroot, CA de Groot, van der Bel, Boy Limmen en Foekens. Specialisten en leveranciers EBS, Luijtgaarden, Afvalzorg, Vic Obdam, Circq en Natural Plastics. Aannemers en ingenieursbureaus Kesselaar & zn, Meijs Ingenieurs en Schadenberg Bouw, Beens Dredging en KUUK. Kennisinstelling Inholland. Branchevereniging van sloopbedrijven Veras. Initiatiefnemers provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland.